Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste börja prata om mobbning på jobbet – dags att sopa bort skammen

Under hösten och senare halvåret 2017 så hände något – människor började våga prata om sexuella trakasserier och vad man varit med om. Tabut kring det känsliga liksom släppte i dessa frågor när bransch efter bransch tog efter och gick ut med sina upprop. Det här tycker vi i Steg för steg är otroligt bra, men vi önskar också att det tabu som finns när det gäller mobbning på jobbet nu ska kunna släppa.

Vi anser att det behöver vara möjligt att prata öppet om mobbning oavsett var den sker, men framförallt så har just mobbning på jobbet varit än mer tabubelagt jämfört med barnmobbning och det tycker vi är tragiskt. Mobbning på jobbet kostar i dag samhället rejäla summor, faktiskt lika mycket som försvarets årskostnad, runt 40 miljarder om året.

Det är dags att få igång ett upprop när det gäller mobbning på jobbet för att lyfta alla de som kan vittna om hur de utsätts på sitt arbete. Det är dags att fler börjar våga gå ut med sina berättelser om vad de blivit (eller blir) utsatta för av sina kollegor eller chefer – sånt som länge har legat under ytan men som väldigt få vågat prata om av rädsla.

Det är dags att få igång ett upprop när det gäller mobbning på jobbet för att lyfta alla de som kan vittna om hur de utsätts på sitt arbete.

Vad är det som gör att mobbning är så skamfyllt? För vad har jag gjort för fel så att andra har rätt att mobba mig? Det är en fråga som många mobbade ställer sig men som de aldrig någonsin kommer att få svar på. Att man inte får svar på den frågan beror oftast på att det inte finns något svar. 

Om vi släppte tabun gällande mobbning på jobbet skulle runt 420 000 personer få en möjlighet att prata om det som de upplever – vilket skulle minska skammen hos väldigt många.

Det är dags att politikerna sätter ner foten en gång för alla och gör mobbning på jobbet olaglig. Den som mobbas ska ha möjlighet att komma tillbaka – utan att slås ut för, om inte all, så lång tid framöver.

Vi i Steg för steg, anser att vi måste börja prata om det vi har gått igenom och att alla som bär på historier hur de har blivit utsatta för diverse kränkande handlingar får en möjlighet att sätta ord på detta. Vi anser vidare att mobbning är ett problem som behöver lyftas på allvar, inte minst på politisk nivå. Vi hoppas att våra politiker vågar sätta ner foten för att minimera mobbning på jobbet – det skulle spara pengar för såväl individ- som samhälle.

Linda Mathiasson, 

ordförande, Steg för steg för en bra psykosocial miljö

 

För Plus-kunder:

Mobbning skördar människoliv: "Man kommer inte åt dem som är skickliga på att utöva makt"

Härskartekniker – ett sätt att utöva makt: "Det här försiggår jättemycket i det tysta"

Läs också: Kränkande särbehandling på jobbet: Drastiska åtgärder måste tas

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel