Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi köper mindre ekologiskt

Annons

Länge har försäljningen av ekologisk mat ökat. Men i år har handeln i livsmedelsbutikerna stått stilla, eller till och med gått ner.

I den offentliga sektorn sker dock en kraftig ökning, enligt Krav.

Ica redovisar en minskning med tre procent under årets första sex månader. Hos Coop och Axfood har försäljningen i det närmaste varit oförändrad, skriver Sydsvenskan.

Framför allt har efterfrågan på ekologisk mjölk sjunkit, hos Ica med sex procent. Totalt minskade försäljningen av ekomjölk med sju procent under årets första månader.

Mjölken är det största och mest mogna ekosegmentet, jag tror att det är ganska naturligt att den har det tuffare än andra ekologiska produkter, säger Claes Henriksson, presschef på Arla.

Samtidigt har det totalt sett skett en ökning av försäljningen av ekologisk mjölk, om man räknar in restauranger och storkök.

Vår bedömning är att försäljningen av de ekologiska produkterna utvecklas i nivå med detaljhandeln i övrigt, men däremot ser vi en kraftig ökning inom offentlig sektor, säger Kristin Cooper, pressansvarig på Krav.

Året kommer att summeras i detalj först i mars, men eftersom den offentliga sektorn står för minst hälften kan det bli en ökning även i år, även om försäljningen i butikerna minskar.

Redan nu planerar dock Krav för en storoffensiv i livsmedelsbutikerna nästa år.

Vi kommer att göra vår största satsning någonsin under 2013, på reklam och närvaro i såväl butiker och restauranger, säger Kristin Cooper.

Mer läsning

Annons