Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi jobbar på i väntan på en ny regering

Det är ingen enkel uppgift, att i dessa tider skriva en krönika om riksdagsarbetet. Även vi riksdagsledamöter har en begränsad insyn i hur regeringsbildandet går, och det är svårt att veta ens hur den här veckan kommer att utvecklas. Vem som till slut bildar regering påverkar självklart riksdagsarbetet, men det är viktigt att komma ihåg att riksdagen fortsätter att arbeta för Sverige oberoende av vilken regering vi får och när den tillträder.

I förra veckan beslutade vi tillexempel om ledamöternas placeringar i riksdagens utskott. Mina socialdemokratiska kollegor från Västernorrland hamnade alla i utskott som är särskilt viktiga för länet; Finansutskottet, Miljö- och jordbruksutskottet och Trafikutskottet. Själv kommer jag att få möjligheten att vara gruppledare och vice ordförande i Socialutskottet.

Det är ett viktigt utskott, som under den kommande mandatperioden kommer att behandla några av Sveriges mest brinnande frågor. Sverige behöver kortare väntetider i vården och vården behöver bli mer jämlik över landet. Det behövs krafttag mot problemen i LSS och för att motverka den psykiska ohälsan i samhället, för att bara nämna några av de ärenden som kommer att dyka upp på Socialutskottets bord.

Att få leda Socialdemokraternas arbete i utskottet känns både spännande och hedrande. Min övertygelse är att lösningar på de här problemen till stor del finns i den socialdemokratiska politiken, förhoppningsvis i samarbete med andra partier. Det går inte att komma ifrån att problemen är komplexa, vilket gör att lösningarna ofta är mer komplicerade än vad en valrörelse kan ge sken av, och vi kommer att behöva en bred samsyn.

Väntetiderna i vården är ett exempel på ett växande problem sen ett antal år tillbaka. Att det krävs ökade resurser från nationellt håll är de flesta partier relativt överens om. Hur pengarna ska fördelas samt vilka krav som ska ställas, delar partierna på olika sätt. Här gäller det att hitta kloka lösningar som i tider av osäkerhet kan överleva en regeringsombildning.

Jag är säker på att det är genom breda, långsiktiga överenskommelser i riksdagen och ett socialdemokratiskt lett styre som vi löser problemen. De vallöften som regeringen presenterade hoppas jag att vi får möjlighet att genomföra. Därför hoppas jag att statsministern även i fortsättningen ska heta Stefan Löfven.

Om nästa regering inte leds av Stefan Löfven måste vi vara beredda att stå upp för socialdemokratin och våra lösningar på samhällsproblemen. När du läser detta vet vi förhoppningsvis mer. Jag kommer i vilket fall att arbeta för bra lösningar på de problem som Sverige står inför.

Det är en spännande tid i politiken. Jag tror och hoppas på en S-ledd regering även i framtiden, men i riksdagen arbetar vi socialdemokrater vidare med samhällets utmaningar varje dag, även om regeringsbildandet drar ut på tiden.