Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi hoppas mardrömmen snart är över"

Annons

Ett år efter att nu 37-årige Johan Gustafsson togs som gisslan av al-Qaida i Timbuktu i västafrikanska Mali väntar de anhöriga oroligt i Sverige. Nu väljer de att uttala sig offentligt.

"Det har varit ett långt år fyllt av obeskrivlig saknad, oro och frustration. Vi tänker på Johan varje dag. Vi hoppas att den här mardrömmen snart är över", skriver föräldrar, sambo, och systrar med familjer i ett meddelande till TT.

Johan Gustafsson rövades bort tillsammans med en nederländsk och en brittisk-sydafrikansk vän. Vid tillfället dödades en tysk som gjorde motstånd.

Johan Gustafsson och de andra två gisslan har bland annat visats upp i ett tv-inslag i tv-kanalen al-Jazira i augusti. Då verkade de må bra och Johan Gustafsson sade att han varit i kontakt med svenska ambassaden och att det pågick förhandlingar om att släppa honom. De tre bar skägg, var klädda i traditionella klädnader och turbaner och omgavs av beväpnade män.

Fakta: Kidnappningen

Den 25 november 2011 var en svensk, en nederländare, en britt/sydafrikan och en tysk på restaurang i Timbuktu i norra Mali enligt ögonvittnen. Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl på fläcken.

Enstaka livstecken har förekommit. Kidnapparna i al-Qaida i islamiska Maghreb, Aqim, lät gisslan filmas i öknen av tv-kanalen al-Jazira i augusti.

Enligt inslaget sade svensken sig behandlas väl, att förhandlingar förekommit med svenska regeringen och att han troligen hölls kidnappad på grund av Sveriges militära insats i Afghanistan. Han sades också ha fått brev och gåvor från ambassaden.

Det är okänt om Aqim kräver pengar eller någon eftergift för att släppa svensken.

Mer läsning

Annons