Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har hört det där om "svårrekryterat" förr...

Det är nästan precis ett år sedan lantmäteriet som argument för nedläggning av sitt kontor i Sollefteå drog fram den vanliga visan vi hört så många gånger förr: Det är svårt att rekrytera till små kontor, svårt att upprätthålla kompetensen, svårt att få unga medarbetare att stanna kvar, svårt att få små enheter effektiva.

Det är, som ledarsidan skrev då "en självuppfyllande myndighetsprofetia. Man förutsätter problem, därför blir det problem. Uppifrån menar man att det inte går att rekrytera, att det inte går att hålla personalen på topp ute på ett litet lokalkontor, att folk med rätt kompetens inte vill flytta till Sollefteå. Att det är av omsorg om personalen som förändringarna görs."

Sen stannar det där. Varför lägga ner ansträngning på en rekryteringsprocess man från början bestämt sig kommer att misslyckas?

När samma argument luftas igen, denna gång i samband med att akuten i Sollefteå hotas av sommarstängning, är det så starkt att se att Sollefteåborna fortfarande har ork kvar att svara med konstruktiva förslag.

På webbsidan www.soljobb.se söker man nu läkare och sjuksköterskor som kan tänka sig sommarjobba på Sollefteå sjukhus, initiativtagaren Majed Safaee har jobba hårt med att lägga ut krokar över hela landet (och samla in privata medel för att användas på den sjukpersonal som väljer att jobba sommar i Sollefteå). Och mindre än ett dygn efter att kampanjen inleddes meddelade man från Sollefteå sjukhus – där personalen parallellt med Majeds kampanj jobbat för att hitta lösningar – att sommarbemanningen verkar vara fixad.

– Vi har en lösning och har meddelat det till landstingsledningen, säger Bo-Göran Widman, överläkare i allmänkirurgi vid Sollefteå sjukhus.

Det enda som återstår för att även detta "rekryteringsproblem" ska kunna avfärdas som en slapp myt.

– Det som var omöjligt i går visar sig vara möjligt i dag, säger Safaee till allehanda.se.

Nu ska vi inte låtsas som att läkar- och sjuksköterskebristen skulle lösa sig om bara landstingen ansträngde sig lite mer, och ska speciellt glesbygden lyckas med rekryteringar kommer det krävas mer än bara hög lön. Den gemenskap som demonstrerats de senaste dagarna spelar sannolikt ännu större roll.

Som av en händelse skrev statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi på DN Debatt just på torsdagen att "människor, orter och hela bygder ska inte känna sig övergivna".

Inlägget handlade nu inte om landstingsstrukturer eller sommarstängda akutmottagningar utan myndigheters utlokalisering från storstäderna i allmänhet och Stockholm i synnerhet. Men det finns en del klokskap att hämta där även som kommentar till vad som händer i Sollefteå just nu. Som till exempel avslutningen om att "investera i tillit är att investera klokt för framtiden".

Tilliten är på sparlåga i länet. Här krävs en ordentlig investering.