Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi har bra på fötterna"

Elisabet Lassen (S), kommunalråd i Sollefteå, säger att vindkraftsarbetet kommer att fortsätta på inslagen väg vid fortsatt förtroende i höst. Samtidigt ställer sig Västrainitiativet frågande till de storskaliga vindkraftsparkerna i kommunen.
– Man måste se över vissa vindkraftsprojekt och ifrågasätta om man verkligen tänkt igenom det här, säger Roger Johansson, Västrainitiativet.

Elisabet Lassen tycker i motsats till Västrainitiativet att det finns en väl utarbetat plan för vindkraften i Sollefteå.

– Vi har bra på fötterna när vi tar våra beslut. Vi väger in alla intressen som finns, allt från riks- till miljöintressen. Det är uppgjort i förväg på vilka grunder man ska göra bedömningarna, säger Elisabet Lassen.

Vindkraftsprojekten i kommunen förföljs av ständiga överklaganden till förvaltningsrätten och mark- och miljödomstolen. Det tror Roger Johansson, som sitter i samhällsbyggnadsnämnden för Västrainitiativet, beror på att invånarna inte känner sig delaktiga i de beslut som tagits.

Det är inte vindkraften i sig utan omfattningen av den Västrainitiativet sätter sig emot. Roger Johansson menar att Ramsele i sort sett kommer bli omringat av kraftverk om de planerade projekten blir av.

– Om de kommer se kraftverk var än de vänder sig är det inte konstigt att byborna blir tveksamma till utbyggnaden, säger han.

Elisabet Lassen står fast vid att det finns nog stora skogsområden för att man ska uppnå en lämplig mix av orörd natur och vindkraftparker.

– Sedan är det så att om man vill att allting ska förbli orört, då kan man inte räkna med någon utveckling av kommunen, säger hon.