Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har aldrig haft bättre politiker än nu

Något har hänt i Sverige. De folkvalda är rädda om våra pengar. Så har det inte alltid varit.

"Sverige håller på att glida isär, de rika blir rikare, de fattiga blir fattigare. Det är den hemska alliansens fel att vi har fler psykiskt sjuka nu än förr (?)" och så vidare. Vem i hela världen tror på denna beskrivning av Sverige? Det blir nästan lite komiskt till slut. Vi har aldrig haft fler i arbete än nu (även procentuellt).

Det lönar sig att arbeta extra numera. Det gjorde det sannerligen inte på 70- och 80-talet. Såvida man inte jobbade svart förstås.

Rut-avdraget har blivit en succé. Det har underlättat livet för många hårt arbetande människor (och för deras barn). Rut är också en port in på arbetsmarknaden för många människor som annars suttit hemma och bitit på naglarna. Numera betalar dessa personer även skatt.

De invandrare jag känner säger att Sverige är ett fint land att bo i. Svenskarna är vänliga. "Alla säger det", sade min bekant från Bagdad. Som svensk trodde jag först jag hörde fel. "Mina barn trivs i skolan", fortsatte han. Det värmde.

Pensionärerna får inte ut det de betalat in, sägs det. Det är möjligt. Riksdagen har sett till att garantipensionen har höjts rejält de sista åren. På något sätt måste detta betalas så jag förmodar att det måste gå ut över den majoritet pensionärer som betalat in sin del. Det är möjligt att det är orättvist men jag tror ändå det är nödvändigt att de sämst ställda pensionärerna får så mycket att de klarar sig. (Även de som suttit i fängelse hela livet och inte bidragit med ett öre, om man ska hårddra det. Det här lär jag få kritik för.)

Socialdemokraterna och allianspartierna vet dessa saker och jag anser att de har mycket gemensamt även om de försöker blåsa upp skillnaderna så mycket som möjligt. Jag är övertygad om att både Reinfeldt och Löfven är kloka människor med båda fötterna på jorden. (Ja, vem gillar inte grabben från Örnsköldsvik som kan svetsa ihop en bandvagn.)

Är det inte dags för dem att komma med en gemensam skattereform likt den vi hade på 90-talet? En som hittar rätt balans mellan arbete och bidrag – men låt oss slippa 70- och 80-talets katastrofala marginalskatter. Till och med Ingvar Carlsson (som ändå satt i regeringen för Socialdemokraterna den här tiden) har kallat de åren för förlorade år.

Ps. Apropå rubriken: Man intervjuade Timrås "starka kvinna" om kostnaderna för att restaurera Y-et vid Midlanda. Hon svarade ungefär så här: "Det spelar ingen roll om det kostar 1718 miljoner eller tre. Vi kan inte ge ut skattebetalarnas pengar på detta. Och vad händer med Y-et om 20 år. Ska vi reparera då med?"

Jag tycker att det här var ett bra svar. Det visar att något har hänt i Sverige. De folkvalda är rädda om våra pengar. Så har det inte alltid varit.

Då och då arbetande pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel