Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi fick en chock när vi kom hem"

En inbrottsvåg har drabbat Västernorrland.

Sedan i torsdags har ett 20-tal inbrott på olika platser i länet anmälts till polisen.

Annons

– Värst av allt är känslan av att någon eller några varit inne i huset och rotat bland det mest privata, säger Leif Alexandersson i Härnösand, en av många drabbade husägare.

Med höstmörkret kommer ofta också inbrotten, men att ett 20-tal inbrott rapporteras inom loppet av sex dagar hör inte till vanligheterna.

– Inbrotten har skett på eftermiddagar eller tidig kväll och med ett och samma tillvägagångssätt. Det gör att vi misstänker ett samband, säger Annica Odelind, tillförordnad informationschef vid polisen i Västernorrland.

Den mörka årstiden gör det lättare för tjuvarna att operera ostört. Och innan snön lagt sig på marken så lämnas heller inga tydliga spår.

Vem eller vilka som står som skyldiga till inbrottsvågen är under utredning. Ett intensivt arbete med brottsplatsundersökningar och samarbete med närliggande län pågår just nu hos polisen.

Värst drabbat är Sundsvall med nio inbrott, följt av Örnsköldsvik med fyra och Härnösand med tre inbrott. Två inbrott har anmälts i Kramfors och ett vardera i Sollefteå och Timrå.

– Vi uppmanar alla att hålla ögon och öron öppna. Ser man något som frångår det normala, något man reagerar på med magkänsla, så ska man höra av sig till polisen, säger Annica Odelind.

Leif Alexandersson var på weekendresa med sin fru när han fick beskedet att huset på Lövsångarevägen genomsökts av tjuvar.

– Vi fick en chock, naturligtvis. Känslan är svår att beskriva. Sorg, vrede och frustration.

Tre av husen på gatan har haft inbrott. Samtliga tros ha skett sent på fredagseftermiddagen. Det märkliga är att ingen har sett någon misstänkt röra sig i området den aktuella tidpunkten.

Gärningsmännen har tagit sig in i huset genom att bryta upp altandörren på baksidan av huset. Väl inne har de rotat igenom alla skåp och lådor.

– Frugan hade gömt undan pengar på ett hemligt ställe till en present åt mig. Det gömstället hittade man förstås. Extra svår är förlusten av alla smycken som har ett affektionsvärde, säger Leif.

Vid samtliga inbrott har gärningsmännen riktat in sig på smycken och pengar, saker som är lätta är bära med sig.

– Vi har varit förskonade från inbrott på gatan, men nu kommer vi att vara extra vaksamma en tid framöver. Även om det mesta går att ersätta är tryggheten borta, säger Leif.