Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi får inte glömma Fukushima och Tjernobyl!

Grön Ungdom protesterar mot planerna att bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki i Finland vid innanhavet Bottenviken. Dessvärre har man redan jämnat allt med marken, skövlat och påbörjat för byggande trots avsaknad av miljötillstånd. Avståndet till svenska Norrlandskusten är endast 20 mil och Bottenvikens grunda vatten med sitt sköra ekosystem gör att denna lokalisering inte är hållbar.  Etableringen väcker djup oro både på svensk och finsk sida. Den utgör ett hot mot framtida utveckling.

Viktigt är att uppmärksamma att den ryska staten och Rosatom är delägare i det företag som ska bygga kärnkraftverket.  Av säkerhetspolitiska skäl är detta en allvarlig komplikation. Idag är till exempel Italien i händerna på och beroende av Ryssland beträffande energiproduktion från rysk olja och gas.

Beslut har tagits i flera länder att inte bygga ut kärnkraften och en del avvecklar den i förtid. Erfarenheterna från Tjernobyl och Fukushima förskräcker. Människor och natur är lidande efter 30 år respektive 5 år! Konsekvenserna av en olycka i Pyhäjoki skulle vara en mardröm för hela norra Skandinavien. Därför uppmanar vi Finland att dra tillbaka planerna på en kärnkraftanläggning i Pyhäjoki.

Vi vill satsa på förnyelsebara energikällor. Norra Skandinavien har stora förutsättningar att vara en föregångare. Vi skriver detta med anledning av Fukushima som inträffade den 11 mars 2011 och Tjernobyl den 26 april 1986.

Vi får inte glömma! Vi måste minnas, lära oss av katastrofen och agera för en bättre värld!

Grön Ungdom Härnösand

Saeida Noori   

Språkrör  

Mohamad Abdul Majid    

Språkrör  

Nour Al Hjab

Styrelseledamot

 

Grön Ungdom riks

Mårten Roslund   

Språkrör                  

Hanna Lidström

Språkrör                   

                  

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel