Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är många som fått vara en del av hans kreativitet – Erland Öman i Ramsås, Älandsbro har avlidit

Erland Öman har lämnat jordelivet efter 96 år. En poet, kompositör och en bygdens berättare och ordkonstnär lämnar ett tomrum efter sig, men också en ångermanländsk kulturskatt.

Erland Öman föddes i byn Ramsås 1923 och där levde han hela sitt liv. Han drömde tidigt om musik och att få spela på en riktig fiol.

Han gick sexårig folkskola i Ramsås. Rekryten gjorde han på T3 i Sollefteå under brinnande krig, åren 1943 till 1945. Det var där han fick lära sig spela fiol på riktigt, av en duktig dalmas. Därefter blev han inkallad i beredskap i Hothagen i Jämtland. Han har också utbildat sig vid Hola folkhögskola i Ångermanland och vid Fornby folkhögskola i Dalarna.

Något senare blev det byggmästarutbildning i Härnösand. Han blev sedan anställd på landstinget i Västernorrland som byggnadstekniker, där han jobbade fram till pensionen. De sista åren varvades arbetet som byggnadstekniker med kulturarbete på många av länets vårdinrättningar.

I början av 1950-talet träffar han sin fru Orvokki med rötterna i Finland. Hon sökte plats som tandsköterskebiträde och hamnade i Härnösand. De förlovade sig 1952 och gifte sig på nyårsafton 1953. Året därpå föddes dottern Ing-Mari.

Vi är många som under livet fått vara en del av den kreativitet som Erland besatt. Han satte upp sitt första bygdespel som 16-åring, men skrev både melodier och texter innan dess.

Så fortsatte livet för Erland. Han har satt upp teaterföreställningar och musikaler, varit ute och berättat historier och spelat, på stora scener och på lastbilsflak, runt om i Ångermanland i hela sitt liv. En del pjäser är byggda på JR Sundströms berättelser om Janne Vängman, andra handlar om Spel-Johan, tvålfagra frikyrkopredikanter eller vittra, skogsrå och skrömta. Ett genomgående tema har varit de besuttnas förtryck mot fattigfolket.

För att tacka Erland för allt han gjort anordnade vi en hyllningsdag i Ramsås bygdegård den 13 juli. Både Erland och hans fru Orvokki var med. En vecka senare lämnade han jordelivet. Det känns stort att vi hann berätta för honom hur mycket han betytt för så många och vilka fantastiska melodier och texter han producerat genom livet.

Vi är många, både amatörer och proffs, som fått möjligheten att vara med som skådespelare, sångare, musikanter och scenarbetare i hans fantasifulla uppsättningar.

Våra tankar går till Erlands fru, dotter,barnbarn och barnbarnsbarn.

Från oss som fick vara en del av Erlands livsresa genom:

Malin Öberg Wennberg, Sonja Ramström, May-Gun Näslund och Sören Öberg