Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi är inte kallsinniga individer utan empati"

Försäkringskassan i länet genomgår stora förändringar. Varje handläggare har en hög arbetsbelastning. Den massiva debatten, kritiken och påhoppen från media och regering har varit slitsamma. Nu varnar länets fackordförande för de konsekvenser som det nya sjukförsäkringsförslaget kan innebära, som regeringen kommer att presentera i veckan.

Gudrun Åhslund, ordförande i fackförbundet ST inom försäkringskassan, sektion 22, anser att nu är måttet rågat och personalen på försäkringskassorna måste få bättre stöd och engagemang från arbetsgivaren. Idag kan en rehabiliteringshandläggare på försäkringskassan ha upp till 150 ärenden på sitt bord.

- Det är orimligt, anser hon. Många är slitna och slutkörda. Jag har arbetskamrater som känner att de inte räcker till. Handläggare som ligger vaken på nätterna och funderar på vad de inte hunnit med under dagen.

Gudrun Åhslund tycker att arbetsgivaren och arbetsledningen borde ta ett större ansvar och gått ut och försvarat de anställda i media.

- Vi har utsatts för hårda angrepp och påhopp. Vi har anklagats i media för att vara kallsinniga individer utan empati. Inget av det stämmer. De allt mer skärpta reglerna inom sjukförsäkringen och den ökade arbetsbelastningen tillsammans med en helt ny organisation gör att många inte orkar engagera sig till slut.

Hon ser med oro på regeringens politik och anser att hela social- och sjukförsäkringen kommer att slitas sönder med de nya direktiv som kommer att presenteras inom kort. Att utslagningen i samhället kommer att öka.


ANNETTE GAREFELT
0620-25791