Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är inget onödigt bolag – här är bevisen varför Scenkonst Västernorrland ska leva vidare

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Replik på SD vill avveckla Scenkonst Västernorrland: "Har inte råd att lägga så mycket pengar" publicerad 22 augusti.

Sverigedemokraterna tycker att det som görs i bolaget är onödigt och att pengarna bättre används i exempelvis skolan eller vården. Därför behöver det synas vad som görs.

Under 2017 mötte vi en publik på 119 226 personer och av dessa var 60 547 unga. Barn och ungdomar fick genom olika aktiviteter lära sig om film, teater och prova på dans eller att musicera. Vi samverkar med länets kommuner för att få besked om vilken scenkonst barnen ska få tillgång till både på kort och längre sikt. Genom det samarbetet hjälper vi skolor att nå målen i läroplanen.

2017 hade Teater Västernorrland samarbete med klass 5 på Hellbergsskolan i Sundsvall och tillsammans skapade de underlag till en föreställning, Fyra spänn City, som kommer att ha premiär under våren 2019. I länet pågår ett projekt som heter "Kreativa klasser - för ökad samverkan och delaktighet" som ger elever möjlighet att utvecklas på flera sätt. Till detta har vi fått stöd från Statens Kulturråd och regionen.

Nordiska kammarorkestern samarbetar med Kulturskolan i Örnsköldsvik i det som kallas El Sistema och har sitt ursprung i Venezuela. Det innebär att barn som bara för ett år sedan inte alls hållit i ett instrument nu sitter och spelar med professionella musiker.

Vår länsregissör bistår amatörer och hjälper dem att växa och det har varit mycket uppskattat.

Genom workshops fick drygt 3 000 barn möjlighet att prova på att göra film och totalt genomfördes 305 skapande projekt i länet för barn och unga mellan 0–25 år. Vi har hjälpt kulturskolorna att komma igång med film och nu finns filmskapande på fritiden i fem av länets sju kommuner.

Inom musiken finns flera länsungdomsgrupper som ger möjlighet för unga talanger att träffas och utvecklas tillsammans.

Vårt Norrdans har rykte långt utanför vårt land och det faktum att det är 1 000 sökande, från många olika länder, när vi söker nya dansare talar sitt tydliga språk. Tre gånger i veckan har Norrdans dansklasser undervisning i Härnösand. Bolagets olika konstarter har vunnit olika priser under året och det bevisar att det som produceras är av hög professionell kvalitet.

Barn och unga har rätt att få del av kultur i alla dess former. I det hårdnande klimat som nu råder i samhället där demokratin hotas är det enda rätta att öka satsningen på kulturen – inte lägga ner.

Lena Näslund,

ordförande Scenkonst Västernorrland

 

Läs även:

L: Kultur berikar och utmanar – det vill SD lägga ner!

[+] MP vill satsa 200 miljoner extra på regional kultur – och se över skattelättnad för konstnärer

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel