Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi accepterar ett svinn på 30 procent"

Den förstörda tallplanteringen i Skillingen, Gideå till trots, tror Holmen Skog på ett trendbrott.
– Efter flera svåra år ser det nu positivt ut. Jägarna har ställt upp och skjutit älg, samtidigt som älgarna den senaste milda vintern lättare kunnat hitta annan föda.

Det säger Peter Christoffersson, ansvarig för viltförvaltningen inom Holmen Skog. Han pekar även på att stormfällningarna varit en hjälp för älgen att hitta föda.

– Det har gett ungskogen en andhämtningspaus från betesskadorna.

– Nu gäller det att vi inte slår oss till ro utan fortsätter följa planerna för avskjutning av älg, säger han och understryker vikten av ett fortsatt gott samarbete mellan jägare och skogsägare.

Peter Christoffersson betonar att det gäller att hitta en balans mellan storleken på älgstammen och fodertillgången.

– Historiskt sett har älgskadorna varit alldeles för stora. Tidigare års årliga betesskador på drygt tio procent är alldeles för högt.

Den tall som planteras är som känsligast för betesskador från en till fyra meters höjd. i våra trakter tar det runt tio år för tallen att nå fyra meter.

– Det vi vill uppnå är att 70 procent av de planterade tallarna kommer förbi den här känsliga tiden oskadade och blir fem meter. Då är vi nöjda.

– Med skador på två-tre procent per år klarar vi målet med 70 procent oskadade tallar. Vi accepterar ett svinn på 30 procent under de tio åren. Älgarna måste ju också få finnas, säger Peter Christoffersson.