Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vettlöst om Stieg Larsson"

Annons

Stieg Larssons förläggare Eva Gedin tillbakavisar bestämt antydningarna om att författaren inte skulle ha skrivit sina böcker själv.

Det är vettlösa spekulationer, säger hon.

"Stieg Larsson kunde inte skriva", påstår DN-reportern Anders Hellberg i en lång artikel i fredagens Dagens Nyheter. Som belägg för det hänvisar han till den period då han arbetade tillsammans med författaren på TT i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet.

"Språket var struttigt, ordföljden ofta fel, meningsbyggnaden enkelspårig och syntaxen ibland helt galen", skriver Anders Hellberg. Utifrån dessa iakttagelser drar han slutsatsen att "Millennium"-trilogin i själva verket kan vara skriven av Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson.

"Rena dumheterna"

Eva Gedin, förlagschef på Norstedts, suckar åt påståendet:

Det är självklart att det var Stieg Larsson som var författaren, det där är rena dumheterna, säger hon. Vi skrev avtal med Stieg som ensam upphovsman till deckarna. Det framgick med största tydlighet när vi pratade om böckerna och redigerade dem att han var den som kunde materialet och hade skrivit dem. Han var en väldigt mogen debutant, det var mycket bra det han skrivit redan från början.

Varför dyker den här typen av spekulationer upp sex år efter Stieg Larssons död?

Allting kring Stieg Larsson blir intressant därför att han är så stor i dag. Då är det inte alls ovanligt att man vill spekulera på olika sätt. Jag tycker naturligtvis att det är olyckligt, svarar Eva Gedin.

Samtidigt publicerar ni själva Kurdo Baksis bok om Stieg Larsson?

Ja, men den är ett kärleksfullt och respektfullt porträtt av Stieg. Jag tycker att den har framstått på ett olyckligt sätt i medierna och det har förekommit kommentarer av folk som inte har läst boken.

I en artikel i Expressen dementerar Eva Gabrielsson och Stieg Larssons bror Joakim DN:s uppgifter.