Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vett, etikett och skratt med Zackari och Herngren

Brita Zackari gör debut som programledare i tv med humorprogrammet "Inte ok" i TV3.
Tillsammans med Felix Herngren tänjer hon på gränserna för svenskarnas oskrivna etikettsregler.
Första avsnittet visas under tisdagskvällen klockan 21:00 på TV3.

Brita Zackari är TV3:s nya stjärna. Många känner igen henne som programledare för radioprogrammet "Rix morronzoo", och hon har bland annat kunnat ses i sin make Kalle Zackari Wahlströms SVT-program "Svett och etikett" och i "Schulman show".

Men nu tar hon klivet in framför kameran på allvar.

Flera ännu hemliga tv-uppdrag är på gång. Men på tisdagen är det premiär för ett icke hemligt: humorprogrammet "Inte ok", där hon och Felix Herngren reder ut vad som egentligen är acceptabelt och inte i sociala sammanhang.

– Jag var med om en väldigt traumatisk nakenstretchning i bastun, där en kvinna skulle prata med mig samtidigt som hon stretchade. Alla kanske inte har samma regler kring nakenhet, säger Brita Zackari, som ett exempel på situationer som programmet kan ta upp.

Premiäravsnittet handlar om just människokroppen. Hur nära någons ansikte får man ha sin stjärt i ett omklädningsrum? Hur undviker man den pinsamma situationen som uppstår när man tänker hälsa på någon genom en kram och den andra sträcker fram handen? Vad gör man åt ofrivilliga kroppsljud?

– Vi kände att det finns ett behov av att prata om de här oskrivna lagarna. Vad man får göra och inte göra, säger Felix Herngren, vars produktionsbolag FLX har tagit fram formatet.

– När man berättar om programidén går det väldigt snabbt för folk att fylla på med sina egna grejer. Det är så otroligt mycket som inte ryms i Magdalena Ribbing-böckerna, konstaterar Brita Zackari.

I programmet varvas sketcher med de två programledarnas samtal - och ofta gnabb - om egna erfarenheter. Zackari och Herngren kände inte varandra innan de började jobba med programmet i januari.

– Jag tror att vi ganska snabbt hittade våra roller, där vi kan hålla på och retas och hänga ut varandra. Det känns skönt, tycker Zackari, och Herngren fyller i:

– Vi var måna om att det ska kunna vara lite elakt oss emellan. Det blir så lätt så att man kliar varandra på ryggen och att det bara blir gulliga åsikter och medhåll.

Programledarduon hoppas att "Inte ok" ska få människor att prata mer om sociala regler och därmed få en ökad förståelse för sin omgivning. Så har det redan funkat för Brita Zackari.

– Jag har förstått att jag kan göra grejer som folk inte bara tycker är opassande utan som de kanske tar illa vid sig av. Det har varit en liten ögonöppnare för mig rent socialt.

Så det finns lite allvar i det här också?

– Väldigt lite, måste man ju ändå säga. Det är mest skoj.

Första avsnittet visas under tisdagskvällen klockan 21:00 på TV3.

Therese Lindström/TT