Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteraner tillbaka i Melodifestivalen

Annons

En Eurovision-segrare, två vinnare från Melodifestivalen och en stjärna som ger sig in i tävlingen för sjunde gången.

Här är de tävlande i Melodifestivalens två första deltävlingar.

Helena Paparizou, Martin Stenmarck, Sanna Nielsen och Sylvester Schlegel från avsomnade The Ark. På tisdagen presenterade SVT 16 av de 32 bidrag som tävlar i nästa års melodifestival och det fanns gott om schlagerveteraner bland artisterna.

Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman har i tio års tid försök övertala den svensk-grekiska Eurovision-stjärnan att ställa upp i Melodifestivalen. I år klaffade det, något som möjligen hänger ihop med att Helena Paparizou snart släpper en skiva i Sverige.

Det här kom väldigt spontant när jag spelade in den sista delen av min platta. Jag gick förbi en studio och hörde "Survivor" och tänkte att det där är min låt. När jag frågade grabbarna så sade de att "det här är en låt vi ska skicka in till Melodifestivalen", säger sångerskan.

2005-kollegor

Helena Paparizou vann Eurovision Song Contest för Grekland 2005. Samma år kom Martin Stenmarck på 19:e plats. Efter succén i Melodifestivalen var Stenmarcks resultat i ESC en besvikelse, men det är ingenting som avskräcker honom från att på nytt satsa på tävlingen.

Det jag kan säga är att jag kommer att grymt mycket roligare den här gången, säger han och fortsätter: Jag har tagit det ganska lugnt ett tag. Det här är ett sammanhang där det finns muskler och möjligheter att göra ett nummer som man kan bli stolt över.

Trots att Sanna Nielsen aldrig tagit sig till schlager-EM är hon tävlingens stora veteran. "Undo" blir det sjunde bidraget hon framför i Melodifestivalen.

Jag har bestämt mig för att jag ska gå in och låta låten tala för sig själv. "Empty room" har ju blivit en klassiker och jag har varit lite rädd för att göra en ballad eftersom den var så stor, men när jag hörde den här låten var den rädslan som bortblåst, säger hon.

På gott och ont

Att återvända till Melodifestivalen med stora framgångar i ryggsäcken innebär att man är känd för schlagerpubliken, men det behöver inte nödvändigtvis vara en fördel.

Jag tror att det är en fördel rent rutinmässigt, men jag tror också att det innebär en oro. Jag tror att de tycker att det är läskigt att ge sig in i det igen. Vi har väldigt roliga debutanter i år. De är faktiskt minst lika roliga som de etablerade artisterna, säger Christer Björkman.

Nästa års schlagerturné inleds i Malmö den 1 februari och finalen hålls den 8 mars inför 28 000 åskådare på Friends Arena utanför Stockholm.

Programledare är komikerna Anders Jansson och Nour El Refai.

Mer läsning

Annons