Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verkningslösa polisskott mot fordon

Annons

Bara den senaste veckan har poliser vid två tillfällen skjutit mot fordon i rörelse - trots att reglerna säger att det in i det längsta ska undvikas. Och trots att det oftast är verkningslöst.

I torsdags öppnade polis eld mot en rånare på moped som försökte köra på patrullen. Natten till i måndags sköt polis mot två bilar som körde rakt emot dem.

Att poliser känner sig hotade och skjuter mot fordon förekommer med jämna mellanrum. Alldeles för ofta anser vissa. På polisens hemsida står: "Att skjuta från eller mot ett fordon i rörelse, som till exempel en bil eller motorcykel, ska i det längsta undvikas".

Rent juridiskt kan det vara okej om det är en extrem nödvärnssituation och man tror att man håller på att bli ihjälkörd. Men det har ingen effekt. Det är oerhört svårt att få stopp på ett motorfordon genom att skjuta mot det, säger Martin Lundin vid Rikspolisstyrelsens polisavdelning.

Han tror att många skott i liknande situationer avlossas i ren panik.

En snabbkoll av nyhetsflödet de senaste månaderna visar att poliser också skjuter mot däck för att stoppa fordon.

Det går inte med våra tjänstepistoler. Med rejält grova vapen kan man kanske skjuta sönder ett däck men inte heller det stoppar omedelbart, säger Martin Lundin.

Mer läsning

Annons