Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Verklighetsfrämmande och osann insändare – jorden blir varmare – inte kallare"

Svar på "Insändare: "Det vi ser nu är en försmak av ett kallare klimat", Ordet fritt 15 februari.

Tyvärr ges Tege Tornvall och Sture Åström i Nätverket Klimatsans utrymme att publicera en verklighetsfrämmande och osann insändare om klimatet på jorden.

Först som sist ska konstateras: Klimatet blir varmare, inte kallare. Det är i dag välbelagt och välkänt att växthusgaser, främst koldioxid, värmer upp atmosfären.

Åren 2014, 2015 och 2016 har alla varit globala värmerekordår och de senaste 15 åren är tillsammans med 1998 de varmaste åren som uppmätts sedan moderna mätserier inleddes vid 1800-talets slut. Någon ände på uppvärmningen är inte i sikte.

■■ För fler insändare, klicka här.

Insändaren från Klimatsans förbigår helt växthuseffekten. Att detta är nyckelfaktorn i vår tid vet eleverna i skolan numera, eftersom lärarutbildningarna i Sverige är förankrade i verkligheten. En verklighet Tornvall och Åström väljer att bortse ifrån.

Direkt osmakligt är insändarens diskrediterande av klimatforskare som grupp. Tornvall och Åström har mage att ifrågasätta deras yrkesheder, samtidigt som de själva serverar läsarna kunskapsförakt parad med lurendrejeri.

En meningsfull diskussion behöver vetenskap och hederlighet, inte alternativa fakta från bluffmakare.

Mikael Berglund

Härnösand

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel