Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Verklig konst och virtuell verklighet

På internet finns något som kallas virtuell verklighet. Men vad är egentligen virtuellt verklighet? Vad innebär det att en verklighet är virtuell? Är det en verklighet som nästan är verklig? Är det en verklighet som låtsas vara verklig? Eller helt enkelt en annan sorts verklighet.

Det var några av frågeställningarna i konstnären Anna Norvells projekt "Unnatural Horizons", som har vernissage i dag lördag på Kramfors Konsthall.

– Alla mina projekt handlar om saker som jag inte riktigt förstår och vet hur jag ska förhålla mig till. Saker som jag upplever som viktiga, viktiga att fundera över, som jag tycker är svåra.

Anna Norvell har bara målat 1,5 år i Kramfors men man kan nästan kalla Kramfors och Härnösand för hennes hemmaplan.

Hon föddes på Härnösands BB. Hon bodde bara sina första sex månader i Härnösand.

– Vi flyttade runt ganska mycket, större delen av min uppväxt var i Göteborg men Ångermanland och Höga Kusten har alltid känts som mitt hem.

I Kramfors hade hon sin morfar, den på sin tid mycket uppskattade Nils Gunnar Johansson. Han målade trähusen som klättrade på kullarna i Kramfors och landskapet i Nordingrå. Anne Norvells konst har ingen likhet med Nils Gunnar Johanssons konst men hon framhåller ändå hur stor betydelse han hade för henne som konstnär.

– Han var min första inspiration, jag gjorde som han gjorde. När jag var 14 år hade jag bestämt mig för att bli konstnär. Mormor varnade mig, hon hade ju sett den ekonomiska sidan, skrattar Anna Norvell.

I Nora hade hon två mostrar. Hennes mamma är dataprogrammerare.

Anna Norvell gick Konsthögskolan i Oslo och blev kvar några år i Norge där hon hade byggt upp ett nätverk. För 1,5 år sedan flyttade hon till Kramfors och arbetar nu i morfars gamla ateljé. Hon delar ateljén med sin mormor som har sin vävstol i ateljén.

Förra sommaren hade hon sin första utställning i Kramfors kommun när hon visade delar av sitt projekt "Pink Zone" på Mannaminne.

En målning av Anna Norvell är också något av en introduktion till "Y Salong 13" på Murberget. Det leende porträttet med blåmärken i ansiktet väcker en hel del uppmärksamhet och frågor. Hennes målning av hennes mormor som gör fuck-you-tecken fick nyligen stor uppmärksamhet på en större konstutställning i Jordanien.

Anna Norvell målar med en hyperrealistisk teknik och hon är mycket skicklig. Ganska många känner sig kallade till den realistiska målningstekniken men ytterst få är utvalda.

"Unnatural horizon" ställer också ytterst relevanta frågor. Vad är virtuell verklighet? Anna Norvells målningar samtalar på något sätt med betraktaren.

– Jag sitter inte på piedestal och talar om hur folk ska förhålla sig. Det är minst lika viktigt att folk berättar för mig vad de ser.

KONST

Anna Norvell

Målningar

Kramfors Konsthall. Utställningen har vernissage 9 mars och hänger till den 2 april.