Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vera Fahlén fick en släktträff i födelsedagspresent

På frågan vad Vera Fahlén önskade sig i 80-årspresent, var svaret "att få träffa alla mina syskonbarn".
Sagt och gjort, barnen Torgny, Mikael och Annika satte genast i gång att skicka ut inbjudan till sina 40 kusiner. Och gensvaret blev stort – 54 inklusive ett antal respektive som tackade ja, från Göteborg i söder till Örnsköldsvik i norr.

Den 26 februari fyllde Vera Fahlén, Sollefteå, 80 år och hade mottagning för cirka 30 vänner hemma i sin bostad. På lördagen var det dags för barn, barnbarn och syskonbarn plus respektive att fira Vera. Det blev en fantastisk dag, med mycket glädje, kramar och skratt.

– Det var toppen, mina barn med familjer som givit mig detta som present är enastående. Det kunde helt enkelt inte bli bättre, säger Vera som berättar att de i släkten alltid har varit bra på att hålla kontakten med varandra:

– Numera är det är det syskonbarnen som ordnar kusinträffar där vi, fastrar och mostrarna får vara med. Vi brukar hålla till på Ullångersfjället, där jag växte upp.  Alla tar med sig matsäck och så samlas vi vid badstranden, där vi umgås hela dagen. Det blir mycket prat och skratt.

Vera växte upp som nummer tretton i en syskonskara på femton barn. Nu är det sex systrar kvar i livet.

– Det var en kärleksfull uppväxt. Mina föräldrar älskade barn och i vårt kök samlades ofta byns barn och ungdomar.

Vera är en alert och positiv 80-åring som framhåller att det är hennes livsglädje som håller henne i form, förutom att hon har varit aktiv inom gymnastikklubben, åkt mycket skidor, skridskor och dansat en hel del. Hon har inga problem med att fylla sin fritid.

– När jag gick i pension erbjöd jag Röda korset mina tjänster och där är jag fortfarande. Nu har vi bildat en grupp på 12-13 personer som ställer upp och följer med personer till framför allt sjukhus, vårdcentral, bank eller annat där man behöver hjälp och stöd.

Dessutom gillar hon blommor och sköter om planteringen på gården där hon bor. I källaren står 25-30 pelargoner som väntar på att få komma upp i solljuset, få lite ny jord och så småningom planteras ut.

– Att odla är bra för själen, säger Vera.