Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Venezuela utvisar USA-diplomater

Annons

Venezuela utvisar tre amerikanska diplomater, anklagade för att ha "konspirerat" mot staten.

Detta sedan USA:s utrikesminister John Kerry uttryckt oro över att oppositionsledaren Leopoldo Lopéz ska gripas.

Åk hem och konspirera i Washington, dundrade president Nicolás Maduro i ett tv-tal.

Enligt Maduro har amerikanerna, om inte namngivits, haft möten med studenter som organiserat de senaste veckornas protester mot regeringen. I ett uttalande anklagade även regeringen i Caracas USA för att "destabilisera den venezuelanska demokratin".

De hårda orden kommer sedan USA:s utrikesminister John Kerry uttryckt kraftig oro för beslutet att gripa Leopoldo López, och över de senaste dagarnas våldsamheter.

Dessa handlingar har en avskräckande effekt på medborgarnas rättigheter att uttrycka sin sorg offentligt, sade Kerry i lördags.

Samtidigt som tusentals människor demonstrerade mot Maduro på söndagen sökte polis efter oppositionsledaren Leopoldo Lopéz i hans hem i Caracas. Myndigheterna anklagar Lopéz för att ha uppviglat till mord och terror, efter att tre personer skjutits ihjäl under protesterna.

I ett videoklipp publicerat på Lopéz Twitterkonto manar han folk till att delta i en stor protestmarsch på tisdag.

Jag kommer att vara där och visa mitt ansikte. Jag har ingenting att frukta.

Venezuela är den sjunde största oljeproducenten i världen. Oljan står för 90 procent av landets valutaflöden och runt 50 procent av de statliga intäkterna kommer från oljeindustrin.

Men varubrist och stegrande inflation har eldat på missnöjet med president Maduros politik den senaste tiden, särskilt bland unga och studenter. Nya demonstrationer är planerade, även på måndagen.

Mer läsning

Annons