Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vems intressen företräder Svenskt Näringsliv egentligen?

Tänk om du drev ett företag i Sverige med schyssta villkor. Så kom en rödgrön regering och föreslog att just företag som ditt eget – med kollektivavtal som garanterar schyssta villkor för de anställda – bör få förtur vid offentliga upphandlingar.

I regeringsförslaget skulle kommuner, landsting och andra myndigheter som upphandlar nämligen ställa krav på minst kollektivavtalsliknande villkor när det gäller lägsta lön, semester och arbetstid. Och det har du redan tagit hand om!

Tänk sedan att arbetsgivarorganisationen du tillhör protesterar. De tycker istället att dagens system där ett utländskt företag kan komma hit och med löner och villkor långt under svenska avtal konkurrera ut dig nog ändå är bättre. Och samtidigt hävdar de att det är för DIN skull de vägrar gå med på regeringens förslag.

I Kommunalarbetaren (16/11) berättar Sunny Quddus, vd för städbolaget Rengörare Näslund, att det är praktiskt taget omöjligt för ett företag med kollektivavtal att i dag konkurrera om städupphandlingar.

– Är det lägsta pris som gäller har vi inte en chans, säger Sunny Quddus och berättar hur vissa kommuners timpris vid upphandlingarna knappt täcker de allra lägsta lönerna i kollektivavtalet.

– Men våra städare tjänar mer än lägsta lön, de har arbetat i flera år och är kvalificerade med ISO-certifikat.

I dagens system uppmuntras Sunny Quddus alltså att sänka lönerna och inte kompetensutveckla sin personal. Det är endast så han har möjlighet att konkurrera om uppdragen. Det är systemet högern och SD vill behålla.

Klart man förstår att Sunny undrar över hans egen arbetsgivarorganisations prioriteringar.

Lika fundersam är Jessica Löfström, som äger och driver byggbranschens största bemanningsföretag. I ett upprört debattinlägg på maskinentreprenören.se (22/11) undrar hon vad som får Svenskt Näringsliv att till och med hoppa i säng med SD för att fälla ett förslag som skulle ge deras egna medlemmar konkurrensfördelar.

”De har alltså ansvar för att avtalen har ett innehåll så att deras medlemmar vill ansluta sig till dem. Om de gjorde sitt jobb skulle de hylla den gräddfil som Ardalan Shekarabi nu vill erbjuda”, skriver hon.

Vems intressen företräder Svenskt Näringsliv i stället? Och varför?