Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vem vill jobba utan lön?"

Ett 40-tal funktionshindrade och anhöriga uppvaktade på måndagen individ- och omsorgsnämnden för att protestera mot beslutet att dra in ersättning till de som deltar i dagverksamhet.

Strax före jul fick funktionshindrade i Sollefteå kommun och deras anhöriga besked om att den habiliteringsersättning som utgått skulle komma att upphöra vid årsskiftet.

Brukarna fick en ersättning för varje dag han eller hon arbetade eller deltog i aktiviteter inom verksamheter som Fixarna och Älvens dagcentral. Sammanlagt blev det ett tillskott till pensionen med 500 - 600 kronor i månaden.

Med namnlistor och plakat tågade så på måndagen ett 40-tal funktionshindrade och anhöriga till kommunhuset. På plakaten stod paroller som "Vem vill jobba utan lön?

Den indragna habiliteringsersättningen innebär en besparing på runt 400 000 kronor per år för individ- och omsorgsnämnden. En nämnd som förra året hade ett minus på 10 miljoner kronor.

I en budget på 125 miljoner kronor kan 400 000 förefalla som en droppe i havet. Thomas Tejle från individ- och omsorgsnämnden förklarade att beslutet fattats med vånda men att alla partier varit ense i frågan.

- En stor del av individ- och omsorgsnämndens verksamhet är lagstadgad och där går det helt enkelt inte att spara, säger Tejle.


INGRID ELDEKLINT
070-658 45 78