Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem tar ansvar för denna skamfläck i Kramfors?

/
  • Vem har ansvar för det före detta sjukhemmet i Björknäs, där risken för olycksfall är uppenbar, undrar Villaägarna i Kramfors med Höga Kusten.
  • Vem har ansvar för det före detta sjukhemmet i Björknäs, där risken för olycksfall är uppenbar, undrar Villaägarna i Kramfors med Höga Kusten.

Annons

Landstingets före detta sjukhem i Björknäs, numera en skamfläck i Kramfors, har förfallit och vandaliserats till den grad att ruinerna måste betraktas som en fara för allmänheten. Det är fritt fram och en lockande lekplats för barn och ungdomar och ett tillhåll för personer med bland annat drogproblem.

Risken för olycksfall är uppenbar.

Att undanröja fara i en rivningsfastighet genom att förbjuda och förhindra tillträde åligger fastighetsägaren. Denne fastighetsägare har dock inget som helst intresse i fastigheten har det visat sig.

Landstingets politiker svär sig fria från ansvar eftersom man inte äger fastigheten. Kommunen verkar inte heller vara särskilt aktiva i frågan.

Vem är då ansvarig för att undanröja fara för allmänheten? Enligt vår uppfattning faller det moraliska ansvaret tungt på landstinget. Man har i en kvittblivningsaktion skänkt bort fastigheten till ett baltiskt företag, och resultatet framgår med förskräckande tydlighet.

Det juridiska ansvaret torde ligga hos det allmänna, som i det här fallet är kommunen. Kommunen är också genom sin myndighetsutövning väl medveten om tillståndet på fastigheten.

Villaägarna uppmanar därför kommunen att skyndsamt undanröja denna samhällsfara, vilket kan ske genom att inhägna området för att försvåra tillträde och med skyltar förbjuda all tillträde för obehörig.

Dessutom bör rondering av polis eller vaktbolag införas. Detta som en övergångslösning tills rivning och sanering kommer till stånd, och området kan användas till strandnära småhusbebyggelse.

Villaägarna i Kramfors med Höga Kusten

Fred Mellberg

Hans Georén

Anneli Näsman

Sven-Olof Wallin

Göte Emanuelsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons