Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem som sitter var är rätt ointressant

Det är svårt att få igång ett riktigt folkligt engagemang för regionbildningen. Inte jättemånga utanför den politiska sfären brydde sig när utredaren Mats Svegfors presenterade sitt förslag 2007. Inte jättemånga utanför den politiska sfären bryr sig den här vändan heller verkar det som.

I alla fall inte över det enda som hittills diskuterats till förbannelse: den geografiska placeringen av den politiska makten. Frågor som exempelvis var en regionhuvudstad kan tänkas hamna eller framtiden för landshövdingarna.

Det som faktiskt spelar någon roll för framtiden – innehållet i verksamheten som en ny region ska driva – devalveras till en fråga var hus ska stå och tjänstemän rent fysiskt ska sitta.

Ja, för alla kommuner i de fyra nordliga länet som sett offentliga jobb försvinna därifrån känns det förstås som rimligt att få något tillbaka. För det lokala näringslivet spelar varje nytt arbetstillfälle roll för kommunen.

Fördelningen av all verksamhet vars administration nu kommer att koncentreras till förhoppningsvis färre enheter bör rimligen ske över hela den framtida regionen och inte klumpas ihop i de större städerna. inte minst som dessa allihop ligger längst ute vid kusten.

Att bygga ett ”regionens hus” i den kommande regionens fyra största kommuner, som Jan-Åke Björklund föreslår, känns därför bara dumt. Det känns mest som politiker som vill bygga monument över sig själva.

Inte ens i en liten kommun brukar förvaltningarna sitta i samma hus, varför skulle all regional verksamhet som är koncentrerad till samma kommun göra det?

Och i sammanhanget är det så ofantligt mindre intressant än det vanligt folk FAKTISKT oroas över i en framtida region. Inte så mycket var politiker alla kulörer tycker om var regionhuvudstaden ska ligga eller var administrationen för revisionen ska sitta, utan mer än någonting annat hur en regionbildning kommer att påverka sjukvårdsstrukturen hur likvärdigheten när det gäller vård och annan samhällsservice kan garanteras.