Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem ska ta hand om våra demenssjuka – räcker det nya boendet i Själevad till?

I Sverige har man rätt att leva i sitt hem ända fram tills man dör. Det är därför vi har avancerad sjukvård i hemmet. Vi har kompetent personal som ska vårda våra sjuka som ligger inför döden. Kommunen har ASIH-team gör allt för den som lider, ska få lindring i livets slutskede.

Tyvärr kan inte alla personer med demenssjukdom bo kvar hemma ända tills slutet. Många äldre har även andra sjukdomar som gör att man inte klarar sig själv. Hög ålder, sjukdom och sviktande minne är stora anledningar till att flytta till ett boende. Kommunen måste se till att anpassa sin verksamhet och ha tillräckligt med platser på äldreboenden, sjukhem och demensboenden. Kommunen har en skyldighet att se till att det finns utbildad personal som jobbar med svårt sjuka personer.

Det finns över 75 demensdiagnoser och alzheimer är den vanligaste. Vaskulär demens är nästan lika vanlig och utöver det finns det ett otal diagnoser som man inte tänker på ingår i demens.

Kommunen har en skyldighet att se till att det finns utbildad personal som jobbar med svårt sjuka personer.

Vi har ett antal specialiserade undersköterskor inom Örnsköldsviks kommun, som vill lyfta fram ny kunskap och nya arbetsmetoder på sin arbetsplats. Med ny kunskap kommer nya infallsvinklar om hur man arbetar med personer med demenssjukdom och med lindrande vård i livets slutskede. Det är svårt att ändra om arbetssätt i en verksamhet som har ett gammalt förlegat tänk. Speciellt i kombination med indragning av vårdplatser och personalbrist. Samtidigt är det lagstadgat att anhöriga inte är tvungna att ta hand om sina sjuka familjemedlemmar.

För Plus-kunder: Nybygget i Själevad snart färdigt: "Det kommer jobba uppemot 100 personer i huset"

Min fråga är till Anna-Belle Strömberg (S): Vem ska ta hand om våra personer med demenssjukdom när de inte kan bo kvar hemma eller klarar sig med enbart hemtjänst?

Räcker det nya boendet i Själevad till efter alla nedläggningar av boenden runt om i kommunen i centraliseringens iver? Räcker bemanningen på natten när man blandar personer med demenssjukdom med personer som bara är gamla?

Är det inte så att kommunen helt enkelt måste öka bemanningen inom äldreomsorgen så kommunen kan möta Socialstyrelsens krav om bland annat utevistelse? Vill inte Örnsköldsviks kommun vara bäst på att ta hand om sina anställda, så att de orkar jobba med världens roligaste, men svåraste jobb?

Jag tror inte på dagens system där personalen stressar runt våra gamla och gör så gott de kan trots detaljstyrning.

Ursäkta mig, men vart tog välfärden vägen? Våra gamla är både otrygga och sjuka.

Örnsköldsviks kommun har sparbeting och vill hålla kostnaderna nere och tyvärr är det våra gamla och sjuka som får ta den största smällen.

Örnsköldsviks kommun. Världsklass? Inte inom demens och äldrevården. Titta på Hattstugan på Gotland eller Kvarnbacken i Kramfors. Där får våra gamla med demenssjukdom en värdig ålderdom.

Ulla Carnemyr,

medlem i Landsbygdspartiet Oberoende, (LPo)

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs också: Susanne Sjöstedt (S): Hemtjänsten kan inte vara ”dagis” för demenssjuka

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel