Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem ska ta bort de miljöfarliga stolparna?

Ett upplag av gamla elstolpar impregnerade med bekämpningsmedlet kreosot ligger fritt i skogen på Övergård. En undersökning gjord av Naturvårdsverket visar att det förekommer både arsenik och PAH–föroreningar i marken där stolparna ligger.

Frågan kring stolparna väcktes redan 2002. De miljöfarliga ämnena förekommer i halter som ligger över Naturvårdsverkets riktvärden för mindre känslig markanvändning. Vid undersökningen beräknade man även att det skulle kosta mellan 500 000 och en miljon kronor att sanera området.

Platsen har sedan 1960–talet använts som upplag för kreosotimpregnerade kraftstolpar. Efter Naturvårdsverkets undersökning har man konstaterat att stolparna bör fraktas bort. Vanligtvis är det länsstyrelsen som har hand om miljöskydd. Men efter diskussioner 2002 kom man fram till att kommunen, genom Sollefteå Energi AB, är ansvariga för saneringen.

I dag, åtta år senare, har fortfarande ingen sanering skett men en ny ansvarsutredning är inplanerad. Gunder Lidén (S) är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Sollefteå. Han väntar på utredningen som ska avgöra vem det är som egentligen bär ansvaret för saneringen, kommunen eller länsstyrelsen. Han är dessutom noga med att poängtera att det rör sig om så pass låga halter av kreosot att det inte finns någon anledning att oroa sig.

– Det finns ingen risk i att till exempel rasta hunden eller promenera i området. Jag rekommenderar däremot inte att sätta sig och äta direkt av jorden som ligger där, säger Lidén.