Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem är vår tids Herbert Envall?

Mina föräldrar Anna Östholm och Arnold Forslund växte upp i början av 1900-talet vid Ångermanälvens norra strand i byarna Östanbäck och Skarped i Eds socken ungefär en mil uppströms Sollefteåforsen.

Dom var grannar och lekkamrater redan som barn. Under 1930-talet flyttade dom till Stockholm. Dom umgicks ofta med mammas kusin Anna, också hon bördig från Östanbäck, och hennes man Herbert Envall. Mina föräldrar diskuterade sällan politik. Men vid någon av kvällarna hemma hos Anna och Arnold i den lilla funkislägenheten på Kungsklippan dryftades det då aktuella världsläget.

Min mamma var av bondesläkt och röstade för det mesta borgerligt men det hindrade inte henne från att vara en generös typ som oftast trodde gott om människor. När frågan om Adolf Hitler, den nye tyske ledaren, kom upp sa mamma ungefär så här (enligt vad hon själv berättat för mig): ”Men inte kan väl den där Hitler vara så farlig. Jag har läst i Dagens Nyheter att Hitler själv varit soldat. Inte kan väl den som upplevt kriget vilja starta ett nytt krig.” Herbert, som var socialdemokrat, reagerade kraftigt och tyckte att min mamma var mer än lovligt dum.

Först flera år senare insåg min mamma fullt ut varför hennes kusins man, den vanligen så vänlige Herbert, hade blivit så upprörd den där kvällen högst upp på Kungsklippan. Men då hade sex miljoner judar mördats och Europa slagits i spillror. Under hela sitt liv talade min mamma med stor respekt om vännen Herbert som varnat henne för Hitler och nazismen. Vem är vår tids Herbert Envall?

Peter Forslund

Näraskribent

peterarnoldforslund@gmail.com

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel