Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veden var för dyr för Utansjö

Vedkostnaderna var större för Utansjö bruk än för de andra mekaniska bruken. Dessa okända uppgifter kom fram i samband med Rottneros bolagsstämma som hölls på torsdagen.

Den nya direktören Ole Terland gjorde en jämförelse av råvarukostnaderna mellan Utansjö Bruk och koncernens övriga bruk. Han konstaterade att kvarvarande enheter är livskraftiga, till skillnad mot Utansjö. De mekaniska bruken i Rockhammar och Rottneros för att de har lägre vedkostnader och sulfatbruken i Vallvik och Miranda för att de är mindre elintensiva.

Ole Terland vill genomföra Sydafrikaprojektet som enligt honom skulle bekräfta att Rottneros världsledande på mekaniska massor med en ny kvalitet. Det vill säga CTMP av eukalyptus.

- Projektet ger en lågkostnadsproduktion med låg dollarexponering och skulle förbättra Rottneros finansiella ställning direkt, säger Terland.

/Allehanda.se