Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vedeldning - problem och möjlighet

Att elda med fasta förnyelsebara bränslen som vedflis, bricketter och pellets kan vara bra ur miljösynpunkt. Om det sker på rätt sätt. Men så är inte alltid fallet. Kramfors kommun ställer i sin nya vedeldningspolicy därför krav som ska minska riskerna för problem.

Det är när eldningen sker på ett felaktigt sätt som utsläppen av skadliga ämnen ökar. Det gäller sådant som cancerframkallande polyaromatiska kolväten, PAH, sot och flyktiga organiska ämnen som bildar marknära ozon.

Stora utsläpp orsakas framförallt vid några olika situationer. Det är när man eldar med gamla vedpannor utan ackumulatortank och vid "myseldning" i enklare spisinsatser och kaminer. Eller när man använder dåligt bränsle.

Problemet sådana gånger är att det ofta pyreldas med halvfulla vedmagasin utan tillräcklig lufttillförsel. Och i värsta fall också med fuktigt bränsle. De gör att man inte får en fullständig förbränning, vilket ökar utsläppen.

Om man skaffar en ackumulatortank kan den ta tillvara värmen samtidigt som det blir lättare att elda effektivt och nå en fullständig förbränning.

När det gäller askan från eldningen bör den återföras till skogens kretslopp, skriver kommunen i sitt beslut. Med tanke på det stora nedfallet efter Tjernobyl rekommenderar man att inte lägga askan på jordar där det ska odlas livsmedel. Inte heller vill man att askan läggs på hög intill bostadshus.

Vid pelletseldning är problemen oftast mindre eftersom det sker en jämnare förbränning. Utsläppen då ligger oftast under gällande gränsvärden.

Vedeldningspolicyn tar också upp formella frågor som bland annat att det råder bygganmälan vid nyinstallationer eller omfattande ändring av eldstaden, samt att höjden på skorstenen ska vara minst en meter över taknocken.