Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vd med 80 miljoner i budget

Eva Nordlander är ny vd för riskkapitalbolaget Saminvest Mitt i Västernorrland och Jämtland. Under en period på fem år ansvarar hon för 80 miljoner kronor som ska fördelas på utvalda företag i regionen.

Annons

När hon erbjöds tjänsten nappade hon inte omedelbart.

– Jag funderade ett par dygn, säger hon.

– Först och främst ville jag överväga hur det skulle fungera med familjen. Området är stort och det blir en hel del resande i tjänsten. Sedan är det förstås en personlig utmaning.

Eva Nordlander är född och uppvuxen i Härnösand. Universitetsutbildningen i information och PR kompletterades med ekonomistudier och efter några år som informatör blev hon ansvarig för marknadskommunikation, affärsutveckling och rådgivning på Almi Företagspartner.

Efter att under flera år ha arbetat tillsammans med den förre vd:n på Saminvest Mitt, Lars Nilsson, är dock Eva Nordlander väl förtrogen med arbetet. Steget till vd-posten är kanske inte så långt.

– Jag känner mig trygg i arbetet, säger hon.

Nu ska en efterträdare till den stol hon lämnat tom rekryteras. Sedan är det bara att köra i gång.

– Organisationen är slimmad, två anställda, och får inte kosta mer än tre miljoner kronor per år. Vi ska hålla en hög investeringstakt, i snitt en investering per månad, och det innebär att våra samarbetspartners får göra huvuddelen av det administrativa arbetet samt hitta case.

"Case" är termen för företag som är tänkbara objekt för riskkapitalplacering. Tillvägagångssättet är relativt enkelt – Saminvest köper in sig i företaget och blir delägare, dock aldrig mer än till 30 procent. I genomsnitt satsar man två miljoner kronor.

Vinsten uppstår när Saminvest efter ungefär fem till sju år lämnar företaget och säljer sina aktier – en så kallad exit. Om allt gått enligt planerna har då aktierna ökat i värde.

– Pengarna ska sedan investeras i nya företag. Risken är att vi under perioden som delägare kan gå miste om vinsten om företaget inte går så bra som planerat eller till och med går i konkurs. Men det har bara hänt två gånger sedan projektstarten 2005.