Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Växtskyddsförbud hotar lökodling

Sveriges lökodlingar riskerar att slås ut när de två ogräsmedlen Stomp och Totril inte får användas efter vintern. Förbudet är ett EU-direktiv, men alla länder utom Sverige har fått dispens att använda medlen tills alternativ finns.

Förbudet slår hårt mot Öland, där runt 25 procent av all svensk lök odlas, drygt 6 000 ton om året.

Båda de två medel som det handlar om, Stomp och Totril, kommer att totalförbjudas inom hela EU inom några år, senast 2014. En förordning om detta träder i kraft i juli 2011.

Sverige tillämpar förbud sedan två år tillbaka med stöd av ett EU-direktiv, men där gavs odlarna rätt att få använda medlen på dispens tills lagren är slut, vilket är vad som skett nu.

Kemikalieinspektionen avslog förra veckan en ansökan om ytterligare dispens för de svenska odlarna.

Vi har full förståelse för att LRF invänder, det blir ju en konkurrenssnedvridning jämfört med andra länder. Men vi kan inte bryta mot direktivet, säger Peter Bergkvist, agronom och myndighetsexpert på Kemikalieinspektionen, till TT.

Anledningen till att de båda ogräsbekämpningsmedlen i storskalig odling av lök och bönor förbjuds är den påverkan på miljö och hälsa som de har.

Stomp innehåller ämnet pendimetalin, klassat som miljöpåverkande, och Trotil innehåller ämnet ioxynil, som förutom miljöpåverkande även är klassat som påverkande på reproduktion, vilket setts i djurförsök.

Det finns ingen möjlighet alls till dispens när det gäller Stomp och för Trotil kom tillverkaren inte in med underlag för bedömning, säger Peter Bergkvist vid Kemikalieinspektionen.

Även bruna bönor drabbas, och Bönodlarna och LRF ska överklaga till miljödomstolen, rapporterar SVT:s Smålandsnytt.