Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenparasit gav sänkt hyra

Annons

Otjänligt vatten på grund av en parasit i dricksvattnet innebär en så stor olägenhet för hyresgästerna att hyran skall sänkas. Det slår tingsrätten i Östersund fast i en dom där hyran ska sänkas med fem procent för en hyresgäst hos Östersundsbostäder.

Hyresgästföreningen som har stöttat hyresgästen i tvisten med det kommunala bostadsbolaget hade krävt att hyran skulle sänkas med 15 procent, men så lågt ville inte tingsrätten gå.

Under nästan tre månader vintern 2010-2011 var hyresgästerna utan tjänligt dricksvatten. Omkring 20 000 personer blev magsjuka till följd av utbrottet som parasiten cryptosporidium orsakade.

Domen som ger en hyresgäst rätt till fem procents hyressänkning på grund av otjänligt vatten får betydelse för betydligt fler hyresgäster.

Det kommunala bostadsbolaget har tidigare sagt att domen blir prejudicerande för alla deras drygt fyratusen hyresgäster. Det här medför en kostnad på cirka tre miljoner kronor. Hyresgästföreningen kommer även att uppmärksamma alla som bor hos privata värdar på utslaget i domen, säger chefsjurist Niclas Sundell på Hyresgästföreningen region Norrland.

Sundell ser domen som en seger.

Vi ansåg att olägenheten var så stor att sänkningen skulle ha blivit större, men just fem procent var den sänkning som hyresnämnden tidigare föreslagit vid en förlikning. Vi får nöja oss med det här utslaget, men om bostadsbolaget överklagar domen kommer även vi att gå vidare, säger Sundell.

Det blir styrelsens för kommunala bostadsbolaget Östersundshem som får avgöra domen ska överklagas till hovrätten.

Nästa styrelsemöte hålls den 14 december. Tingsrätten sänkte hyresgästens krav från 15 till 5 procent så det är ju ett fall framåt. Men vi lägger hellre pengar på underhåll än att betala ut den här typen av ersättning, säger Östersundshems vd Bengt Rådman.

Mer läsning

Annons