Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenfall tappar Berlin

Annons

Delstatsparlamentet i Berlin planerar att köpa tillbaka elnätet i Berlin för att producera el från förnybara källor.

I dag är svenska Vattenfall nätoperatör i Berlin, men det kontraktet går ut i slutet av 2014.

Planerna bekräftas av en talesperson för kristdemokratiska CDU för TT. CDU styr delstatsparlamentet i en koalition med socialdemokratiska SPD.

Vattenfall köpte upp det allmännyttiga bolaget som ägde nätet i Berlin för tio år sedan. Enligt Hannes Stefan Hönemann, pressekreterare på Vattenfall i Tyskland, är det inte överraskande med den politiska viljan att förstatliga.

I de flesta städer och delstater finns diskussionen om vad som ska vara statligt ägt respektive privatägt. Vi hade den här debatten i mitten av 1990-talet också, men då var det omvänt, säger han.

Han poängterar att det rör sig om en normal, återkommande process där det är tydligt reglerat hur upphandlingen ska gå till när koncessionen kring stadsnätsägandet ska förnyas 2014. Och Vattenfall hoppas på att vinna den, trots delstatsparlamentets önskan.

Det är inte viktigt vad delstatsparlamentet eller enskilda partier tycker. Upphandlingsprocessen är transparent och det går inte att önska sig ett visst bolag, det är förbjudet, säger han.

Han medger att Vattenfall inte har det bästa ryktet i Tyskland.

Men när det gäller nätet i Berlin så har vi inga klagomål från organisationer eller partier att det inte skulle vara bra, effektivt eller säkert, säger Hannes Stefan Hönemann.

Mer läsning

Annons