Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenfall höjer beredskapen

Annons

Kraftigt snöfall väntar i stora delar av landet under lördagen. SMHI har gått ut med i så kallad klass 1-varning som gäller hela riket frånsett övre Norrland och Jämtland. Vattenfall höjer sin beredskap.

Vi sätter omkring hundra extra personer i beredskap över hela landet. Det handlar om linjemontörer och folk som kan röja i skog och se till att ledningar blir fria från nedfallna träd och liknande, säger Peter Stedt på Vattenfalls pressjour till TT.

Snövädret väntas komma in från sydväst under natten till lördagen och fortsätta nordost över landet under lördagen och söndagen. På västkusten räknar SMHI även med hård vind, vilket kan ställa till det ytterligare.

Det kan komma mellan 10-20 centimeter nysnö i inre Götaland och Svealand. Snöfallet fortsätter senare upp över Norrlandskusten.

Samtidigt väntas den värsta kylan släppa och temperaturen kan nå noll och även hamna på plus, kanske främst i västra delen av landet. Det kan ställa till det i trafiken när snö övergår i snöblandat regn. Varning för halka.

När det blir nollgradigt får vi problem. Snön tynger träd och grenar faller eller vidrör elledningar, då försvinner strömmen. Men vi har helikoptrar och bandvagnar och personal som kan söka fel och framför allt hugga och såga, säger Peter Stedt, till TT.

Mer läsning

Annons