Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenfall får behålla Berlins elnät

Annons

Det fattades omkring 22 000 ja-röster i Berlins folkomröstning för medborgarinitiativet att förmå staden att köpa tillbaka elnätet från Vattenfall.

2,5 miljoner invånare i den tyska huvudstaden hade på söndagen chansen att påverka vem som ska äga elnätet.

Slutresultatet blev 24,1 procent ja-röster. Mest entusiastiska för återköp av elnätet var invånarna i stadsdelen Friedrichshain-Kreuzberg, där 34,8 procent röstade ja. Minst ja-röster avgavs i Spandau: 17,8 procent.

Berlins socialdemokratiske borgmästare Klaus Wowereit kunde konstatera att valresultatet bekräftar den linje som den röd-svarta senaten företräder, rapporterade Berliner Morgenpost live på nätet.

Strax innan resultatet blev känt sade Stefan Taschner, talesman för medborgariniativet Energietisch (Energibordet):

Enbart valdeltagandet har visat att berlinarna uppfattar energipolitiken som viktig. Energietisch kommer i vilket fall som helst att gå vidare.

Det framgick inte på vilket sätt påtryckningarna ska fortsätta.

Bjuder oavsett

Ett ja skulle ha inneburit att staden kunde lägga ett bud på drifttillståndet till elnätet när Vattenfalls licens löper ut vid årsskiftet 2014-15. Den svenska energijätten har redan klargjort att den ska bjuda på nästa 20-åriga tillstånd.

Vi vill poängtera att folkomröstningen inte påverkar upphandlingsprocessen, som inleddes 2012, säger Hannes Hönemann, pressekreterare på Vattenfall i Berlin, till TT.

Elen som Vattenfall producerar kommer i första hand från fossila bränslen. Energietisch vill ha ett kommunägt bolag - med en styrelse som delvis skulle utses av medborgarna - som producerar miljövänlig el.

Lämplig ägare?

De styrande i Berlin rekommenderade medborgarna att rösta nej. Staden hukar redan under en skuld på omkring 530 miljarder kronor. Och även om Vattenfall tjänar i snitt en halv miljard kronor på nätet årligen så är det inte givet att miljövänlig el i kommunal ägo skulle ge liknande vinst - snarare tvärtom.

Bedömare anser dessutom att det är tveksamt om huvudstaden är en lämplig ägare.

Berlin har ingen vidare bra historia när det gäller att sköta stora kapitalprojekt, säger Henrich Quick, energiexpert på konsultbolaget Pöyry, till Financial Times.

Mer läsning

Annons