Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenfall: Ett tufft år

Annons

Vattenfall gör jättenedskrivningar, helårsvinsten vänds till en rejäl förlust och styrelsen föreslår slopad utdelning.

Ett tufft år, säger vd Øystein Løseth.

Koncernens resultat före skatt under det fjärde kvartalet blev 1 983 miljoner kronor, ned från 6 342 miljoner kronor ett år tidigare. För helåret redovisar Vattenfall en förlust före skatt på 15,2 miljarder kronor, vilket kan jämföras med vinsten på 18,1 miljarder kronor 2012.

Nedskrivningar på över 30 miljarder kronor tynger hårt.

Det har varit ett tufft år, konstaterar Vattenfalls vd Øystein Løseth som samtidigt ville poängtera att det underliggande resultatet från själva verksamheten faktiskt gått något bättre än 2012.

Men den stora nedskrivningen i somras samt sjunkande elpriser gör att framtiden knappast ser särskilt ljus ut för eljätten. I mars beslutade Vattenfall om neddragning av personalstyrkan på 2 500 personer, en plan som nu håller på att genomföras. Men eftersom bolaget planerar för ytterligare besparingar på 2,5 miljarder kommer det mer.

Vi kan inte utesluta att det blir ytterligare neddragningar, säger Løseth.

Styrelsen vill inte lämna någon utdelning med hänvisning till förlusten.

Tudelningen av Vattenfall i en nordisk del och en del som sköter verksamheten på kontinenten och Storbritannien har öppnat för att ta in nya ägare i bolaget.

Men det är upp till ägarna och i dagsläget ingen pågående process, säger Løseth.

"Vattenfalls produktionsportfölj med stora delar vattenkraft, kärnkraft och brunkol är mycket lönsam och genom våra effektiviseringsåtgärder har vi skapat en god grund för att framgångsrikt fortsätta vår omställning till en miljömässigt hållbar energiproduktion", skriver Løseth i rapporten.

Mer läsning

Annons