Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västsahara-aktivist till sjukhus

Hungerstrejkande Västsahara-aktivisten Aminatou Haidar fördes på egen begäran till sjukhus tidigt på torsdagen. Dessförinnan befann hon sig på en spansk flygplats där hon hungerstrejkat i över en månad.

En av hennes medarbetare, Edi Escobar, sade att Haidar fördes till sjukhus med ambulans strax efter midnatt för att undersökas av läkare. Hon hade drabbats av kraftigt illamående och magsmärtor. Sjukhuskällor uppgav att hon hade kräkts blod. De berättade också att patienten är svårt uttorkad men vid medvetande och underströk att hon inte kommer att tvångsmatas.

Enligt Escobar planerar Haidar att fortsätta hungerstrejken hon inledde den 16 november. Syftet är att tvinga Marocko att tillåta henne att återvända hem.

Haidar startade protesten på flygplatsen i Lanzarote några dagar efter att Rabat nekat henne inresetillstånd till Västsahara, ett omstridd område som Marocko annekterade 1975 och vars oberoende Haidar arbetar för.

42-åringen är mamma till två barn och var på väg till sin hemstad Laayone efter att ha tagit emot ett pris i USA för sin kamp för mänskliga rättigheter.