Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västsahara-aktivist hemma igen

Västsahara-aktivisten Aminatou Haidar har landat i det omstridda området vars självständighet från Marocko hon kämpar för. Hon tilläts komma hem efter att ha hungerstrejkat i ofrivillig exil i Spanien i mer än en månad.

Haidar landade i Västsahara tidigt på fredagen efter att tillfälligt ha vårdats på sjukhus i Lanzarote.

Det här är en triumf för folkrätten, för mänskliga rättigheter, för internationell rättvisa och för Västsaharas sak, sade 42-åringen som de marockanska myndigheterna tidigare förvägrat rätten att få resa hem. Hon hade varit i USA för att ta emot ett pris för sin kamp för ett självständigt Västsahara, men sattes på ett plan tillbaka till Lanzarote. Där inledde hon hungerstrejken som givit den bortglömda konflikten stor uppmärksamhet runtom i världen. Det första jag ska göra när jag anländer är att kyssa min mor och mina två barn, sade Haidar innan hon lämnade Spanien för att resa hem.