Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandrade nästan 500 mil från Lissabon till Rovaniemi – nu går "Amigo Paulo" hem igen

På luciamorgonen vaknade John-Erik Svanebo i Stavreviken av att någon slagit upp ett tält utanför köksfönstret. Det var Paulo Teixeira och hans tre hundar. Sex månader senare är vandraren på väg söderut igen. Till fots.

Annons

Se TV inslag här:

Paulo "Amigo Paulo" Teixeira hade som mål att träffa tomten i finska Rovaniemi. Han startade sin vandring i Lissabon och 11 månader senare slog han upp sitt tält utanför familjen Svanebos köksfönster i Stavreviken. Han fick mat husrum och kläder innan han fortsatte sin vandring norrut.

Läs mer: Vandrar från Portugal till Finland för att träffa tomten – stannade till hos Kallas svärföräldrar

Vandringen tog tid. När julafton kom hade han bara kommit till Nordingrå i Ångermanland.

– På julafton beslöt jag att tälta utanför Ica affären i Nordingrå. Det var väldigt kallt. Ryktet gick att någon bodde i tält och på juldagsnatten fick jag sova i ett hus som tillhörde kyrkan, berättar Paulo.

Två månader och nästan 500 mil senare, den 24 februari, hade han och hundarn nått Rovaniemi till fots och fick träffa tomten.

– Det var en fin upplevelse och äntligen fick jag genomföra min dröm att leva ett oberoende liv och att träffa tomten.

Paulo Teixeira med sina vandringskompisar Jackie, Enya och Edie.

Sex månader senare är han på väg söderut och har åter igen stannat till hos familjen Svanebo. Han är överväldigad över mottagandet han fått i Sverige. Det har skapats en facebookgrupp för att erbjuda honom mat och husrum. När en av hundarna blev akut svårt sjuk samlades det in pengar till veteriniärvård. Han har närmast en fanclub, mestadels kvinnor, som hjälper och uppmuntrar honom och hans tre hundar på hans väg. Vandringen har han döpt till Golden Heart efter en låt av Mark Knopfler. Han ville förändra sitt liv.

Däcken på vagnen är helt utslitna och John-Erik Svanebo har hjälpt till med reservdelar och verktyg. Garaget har förvandlats till en verkstad och vandraren får tillfälligt bo i en tom liten lägenhet i huset.

– Känn vad tung vagnen är som han drar. Det är enastående hur han kan gå och gå och gå, säger John-Erik Svanebo.

Läs mer: Paulo förverkligar en dröm – vandrar från Lissabon till jultomten i Rovaniem

Paulo Teixeira dokumenterar sina möten och hans facebooksida är full av bilder på människor som han mött eller som har hjälpt honom på något sätt.

– Jag har sovit hos så många familjer som blivit vänner. Sverige är helt fantastiskt, säger han.

När han startade sin vandring hade han inga som helst förväntningar.

– Men bra saker sker och livet förändras.

Nu fortsätter Paulo och hans tre hundar vandringen mot Lissabon. Det är viktigt för honom att slutföra projektet. När han kommer fram ska han skriva en bok om sina upplevelser. Men han stannar inte länge i Portugal.

– Jag har planer på att bosätta mig i Umeå och skriva boken där.

Vagnen är full av souvenirer och flaggor.

Mer läsning