Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är tipsen för att klara den stressiga midsommartrafiken

Statistiken visar att midsommar är en av de farligaste trafikhelgerna. Nu kraftsamlar polisen.
– När vi syns i trafiken så blir tempot lugnare. Vi är inte ute efter att bötfälla så många som möjligt, vårt mål är att förhindra olyckor, säger Stefan Westerlund.

Annons

Polisen i Västernorrland har en hektisk helg framför sig. Det närmar sig midsommar med mat och dryck, och enligt statistiken kommer det att ske många trafikolyckor ute i landet. Polisens fokus kommer att ligga på trafiken som ökar med nästan femtio procent dagen innan midsommarafton.

Läs också: Se upp i trafiken – flest olyckor sker under midsommarhelgen

Läs också: Vägen du bör passa dig för i midsommar

– Vi har ingen extra kommendering, men vi har personal i tjänst som jobbar med trafikarbete. Trafikpoliser är i tjänst hela helgen och tittar extra på nykterhet och trafikbeteende, säger trafikpolisen Stefan Westerlund.

Fördelen med dåligt väder i midsommar är att trafiken blir lite mer sansad, enligt Mona-Lill Landström på NTF Västernorrland.

De vägar som är mest olycksdrabbade är vägar med mycket trafik. E4 och E14 är hårt belastade både före och efter midsommarafton. Nykterheten och hastigheten på vägarna är avgörande och visar sig alltför ofta i olycksstatistiken.

– Har man druckit alkohol ska man givetvis inte köra bil, och känner man sig det minsta osäker dagen efter ska man vänta med att köra, säger Stefan Westerlund med eftertryck.

Sill och nubbe, svenskens absoluta favorit på midsommar. Polisen uppmanar till att vänta ordentligt innan man kör dagen efter.

Det är vanligt att resenärerna kommer i väg lite för sent och försöker köra ikapp tiden för att komma fram på angivet klockslag.

– Många åker långa sträckor och då är det viktigt att ta god tid på sig. Om alla tar det lugnt och låter det ta den tid det tar så förhindrar det en och annan olycka, säger han.

Mona-Lill Landström är verksamhetsledare på NTF Västernorrland. Hon manar också till lugn på vägarna och att midsommarfirarna ger sig iväg i god tid för att slippa stressa.

– Det är en väldigt hektisk trafikhelg med många olyckor. Man måste hålla hastigheten och avståndet till framförvarande bil. Det är ofta vägarbeten på somrarna och då måste man vara extra vaksam på att det kan bli köer och snabba stopp, säger hon.

Det är inte bara bilister som skadar sig i trafiken runt midsommar. Alkoholkonsumtionen bidrar till sämre omdöme även på lättare fordon.

– Jag vill också att cyklister och gångtrafikanter är varsamma på väg hem från firandet. Många cyklister skadar sig i midsommar för att de cyklar alkoholpåverkade, säger Mona-Lill.

NTF Västernorrlands tio bästa midsommartips i trafiken.

1. Ta god tid på dig – midsommar är en av de stora trafikhelgerna med mycket trafik, resan kan ta längre tid än vanligt.

2. Många ovana trafikanter är ute och kör, visa hänsyn istället för att reta upp dig!

3. Se till att alla är bältade.

4. Kör inte fortare än hastighetsbegränsningen och välj de säkraste vägarna.

5. Håll avståndet till framförvarande. Tänk på tresekundersregeln!

6. Kör aldrig onykter.

7. Försök att hindra andra som tänker köra onyktra.

8. Åk aldrig med en onykter förare.

9. Låt bilen stå dagen efter.

10. Sist men inte minst viktigt: Ta många korta raster, både för din egen och för barnens skull

Mer läsning

Annons