Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terminsstart för svenskundervisningen för asylsökande: " Vi hoppas kunna hjälpa fler i höst"

Hösttermin och skolstart närmar sig. För den som vill slipa på sin svenska är det dags att förbereda sig med block och penna för på måndag drar svenska för asylsökande igång i Missionskyrkan i Sollefteå.

Annons

Det är Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV Sollefteå, som står för utbildningen i svenska och höstterminen blir deras andra i ordningen. Ann-Christine Ericsson är verksamhetsutvecklare på NBV Sollefteå och hon tror att svenskan är en viktig nyckel till en mer lyckad integration.

– Vi tycker att människor som kommer hit ska få en chans att skapa ett drägligt liv. Att lära sig språket underlättar för en bra integration. Syftet är att deltagarna ska få en bra grund till SFI, säger hon.

Ann-Christine Ericsson från NBV Sollefteå har plockat fram studiematerialet till deras svenskaundervisningen som börjar på måndag den 15:e augusti.

Under vårterminen hade organisationen svenskagrupper i Edsele, Junsele och Sollefteå. Då var det omkring 50 nyanlända som var med och nu hoppas man att antalet deltagare ska bli fler. Svenskan är öppen för alla som vill att vara med på.

Bland de tidigare deltagarna har det varit asylsökande som väntar på att få börja Svenska för invandrare, SFI, men också de som redan fått uppehållstillstånd som vill ha utbildning utöver SFI.

Läs också: Lärare får lön vid SFI-fortbildning

Genom att nyanlända kan börja studera svenska redan i väntan på asyl får de en bra förberedelse inför SFI, och detta är något som gett positiva resultat på flera platser, menar Ann-Christine Ericsson.

– Det har synts i hela riket att studieförbundens svenskaverksamhet har resulterat i att deltagare tagit sig igenom SFI snabbare, säger hon.

Dessutom tror Ann-Christine Ericsson att svenskaundervisningen som aktivitet kan vara bra för nyanlända som väntar på asyl, bara för att skingra tankarna för en stund.

– Det är en social del också. Det blir en plats att träffas på och en aktivitet som ger rutin i vardagen, säger hon.

Förutom att lära sig att kommuniciera bättre på svenska hoppas NBV Sollefteå att svenskaundervisning kan bli ett tillfälle för nyanlända och svenskar att mötas och lära känna varandra.

På NBV:s utbildning för asylsökande får deltagare främst lära sig vardagssvenska för att lättare kunna kommuniciera med andra svenskar. Men i utbildningen ingår också en del samhällsorientering om hur det svenska samhället fungerar.

– Det är lite om hur man kontaktar sjukvård och polis och vad skolplikten innebär. Och även om hur vi svenskar är och vilka högtider vi firar och varför. De som kommer hit måste få se vilka vi är och få se vår kultur, säger hon.

Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet är en av flera studieförbund som har hållt i svenskaundervisning för nyanlända. Höstterminen blir deras andra termin med svenskautbildning.

NBV Sollefteå får pengar från staten för att kunna köpa in studiematerial, som pennor och böcker. Men själva utbildandet görs av ideella krafter.

Läs också: Jobbet som kock lär syriske Abdalhadi om Sverige: "Man behöver hjälp med att lära sig skillnaderna"

I nuläget ska organisationen ha svenskan en dag i veckan, men beroende på hur många volontärer som vill och kan hjälpa till med utbildningen hoppas Ann-Christine Ericsson att de kan utöka till fler utbildningstillfällen per vecka.

– Det är klart vi behöver fler, så om någon vill ta möjligheten att volontära är man jättevälkommen att höra av sig. Man behöver inte vara lärare, det räcker långt att bara vara medmänniska, säger hon.

Nu hoppas Ann-Christine Ericsson att fler av såväl nyanlända som volontärer vill vara med på höstens svenskaundervisning.

– Vi hoppas kunna hjälpa fler i höst. Men allra helst hoppas jag att det blir ett slut på krigen och att det blir frid någon gång, säger hon.

■ ■ För mer nyheter om Sollefteå, klicka här – och följ Allehanda.se Sollefteå på Facebook.

Mer läsning

Annons