Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska kyrkan vill rädda Sollefteå sjukhus: "Gud hör bön, Gud kan påverka"

Nu tar de som kämpar för Sollefteå akutsjukhus högre makter till hjälp. Den 19 juni hålls en friluftsgudstjänst i Sollefteå stadspark. Där kommer man att be för ett intakt sjukhus.

Annons

Det blir en tvärreligiös gudstjänst där Sollefteå församling, Gudmundrå församllng i Kramfors, alla andra församlingar i Sollefteå kommun samt alla frireligiösa församlingar går samman.

Ursprungsidén kom från den ideella föreningen "Sollefteå framtidens akutsjukhus".

- Vi fick en förfrågan och tyckte att det kändes helt rätt. Vi har en lång tradition att värna värden. Bland annat har vi länge haft en sjukhuspräst, säger Odelberg.

Charlotte Odelberg, kyrkoherde

Är inte det här ett politiskt ställningstagande?

- Nej, det tycker jag inte. Vi vill värna vården om de sjuka och även församlingarnas förtroendevalda är med, säger Charlotte Odelberg

I ett pressmeddelande skriver Svenska kyrkan i Sollefteå - Boteå att man "samlas till gudstjänst för att tillsammans ge uttryck för vår oro för nedstängningen av akutsjukhuset i sommar och för framtiden för Sollefteå akutsjukhus. I gemenskap med varandra och med Gud ska vi finna styrka för att orka kämpa vidare. Vi kommer att be för patiener för arbetsro till personalen, för att politikerna ska ta kloka och livgivande beslut"

Framtiden för akutsjukhuset i Sollefteå har varit den stora frågan på allas läppar, i alla fall i Ådalen, i snart ett år. Att frågan engagerar och oroar märker också Charlotte Odelberg och Svenska kyrkan,

- Hur blir det i sommar när akuten stänger, hur blir det i framtiden. Ja, det är många som är väldigt oroade och vi ska vara med ute bland församlingsborna, säger Odelberg.

Hur kan den här friluftsgudstjänsten påverka?

- Det finna två svar på den frågan. Bönerna under gudstjänsten kommer att vara anpassade och Gud hör bön, Gud kan påverka, säger Odelberg.

Dessutom ger man människor möjlighet att samlas i sin oro. Församlingarna tror att även människor som vanligtvis kanske inte är så trogna kyrkobesökare vill komma och vända sig till gud.

Ute på sociala medier är det en stor snackis och intresset verkat stort.

- Det här är ingen manifestation. Men jag tror att det kan komma myclet folk, säger Charlotte Odelberg.

Läs också: Gudstjänst på hjul för sjukhuset.

Läs också: Nytt försökta driva sjukhuset på entreprenad.

Mer läsning

Annons