Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarlov genom en kameralins – "Jag trodde inte det skulle vara så kul"

Skriva manus. Ställa in skärpan. Ta omtagning och redigera. I Lungsjön lär sig ungdomar att göra film under ett tre dagar långt läger. Och det verkar omtyckt, från början till slut.

Annons

"Tystnad, tagning. Kameran rullar", ropar producenten. Två tjejer springer in genom dörren. Tjafsar om att få välja säng först. Brottandet mynnar ut i fniss. Det blir omtagning. Producent Leonard Gahlin och kameraman Lova Lidbom tittar koncentrerat på kameradisplayen tillsammans med Henric Wallmark, en av två kursledare.

Omtagning. Kameraman Lova Lidbom ställer in skärpa och vitbalans.

Det är filmläger i Lungsjön i Ramsele. En grupp ungdomar mellan 13 och 15 år från hela kommunen får under två och en halv dag lära sig grunderna i filmandets hantverk. Från att skriva manus och skaffa rekvisita till att filma och redigera. Några av dem har aldrig gjort det tidigare, andra har provat på någon gång i skolan. Karoliina Ahokas Löfgren vill bli fotograf. För henne är filmlägret därför en bit på vägen.

– Det är kul att lära sig filma. Jag vill kunna hantera kameror. Det är spännande att få skapa en egen värld med olika karaktärer, säger hon.

Även om hon haft ett intresse av foto sedan innan har hon lärt sig mycket nytt, redan under lägrets andra dag.

– Jag har lärt mig att det är så många olika steg i att göra film. Det är verkligen kul att få veta hur man gör och lära sig alla stegen, säger hon.

I väntan på lunchen ska det lekas lekar. Hugo Åslund förklarar reglerna till

Filmlägret i Lungsjön är det allra första och helt gratis för deltagarna. Sollefteå kommun anordnar det tillsammans med Film Västernorrland. Jonathan Norberg och Henric Wallmark jobbar i vanliga fall som filmare hos Film Västernorrland, men nu är de kursledare. De tycker filmlägret är en bra sommarlovsaktivitet för ungdomarna i kommunen.

– De kan få utlopp för sina kreativa sidor. Det finns sådana här yrken och det är bra att de får kunskap om det även fast de bor här ute, säger Jonathan Norberg.

– Det är roligt att göra film, men också viktigt att lära sig att film är fejk, säger Henric Wallmark.

Henric Wallmark fäktar med armarna. Kollar på klockan, sen på kameradisplayen.

– Vi tar en till omtagning fast från den här vinkeln Lova, säger han och pekar bort i rummet. Snart är det dags för lunch. Hamburgare och badning vid en sjö en bit bort från lägerlokalen. Där ska nästa scen spelas in. Huvudrollsinnehavaren Karoliina Ahokas Löfgren ska drunkna.

Omtagning nummer två, fast från en annan vinkel. Henric Wallmark, kursledare, föreslår att filma från andra änden av rummet.

Deltagarna har själva fått anmäla sig till filmlägret, av eget intresse. Enligt Anna Sjöberg, fritidsledare i kommunen och ansvarig för lägret, fylldes platserna direkt. Lägret verkar populärt och Hugo Åslund, en av deltagarna, ger ett bra kvitto på det.

– Det här var riktigt kul. Jag trodde inte det skulle vara så kul, säger han.

Läs också: Film i Västernorrland får stort bidrag.

Läs också: Sommarlovsaktiviteter i Sollefteå 2016.

Mer läsning

Annons