Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteå överklagar rättens beslut: "Våra boenden ska vara för barn och inte för vuxna"

Sollefteå kommun beslutade att neka fem personer bistånd som ensamkommande flytkingbarn eftersom man anser att de var för gamla. Förvaltningsrätten upphävde kommunens beslut. Nu har kommunen beslutat överklaga.

Annons

Det var i slutet av förra året som kommunen fattade beslut i fem olika fall. I samtliga fall ansåg kommunens personal att de fem pesonerna var betydligt äldre och inte kunde bo kvar i ett hem för barn.

Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten och rätten gav de överklagande rätt i så mån att kommunen inte har rätt att ändra beslut som fattats av Migrationsverket. Det måste Migrationsverket göra.

Men Migrationsverket ändrar ingenting i sina handlingar förrän asylärendet avgjorts. Det kan ta flera år och Sollefteå kommun nöjer sig inte med det..

– Det är viktigt att få ett principiellt avgörande i frågan. Vi kan inte ha en ordning där personer som uppenbart är äldre än 18 år ska ha rätt att bo med och ha samma rättigheter som barn enbart för att de en gång registrerats som barn av Migrationsverket. Därför kommer vi att överklaga till högre instans, säger Maria Lindsbo, chef för Individ- och familjeomsorgen, i en kommentar.

Kommunen och Lindsbo poängterar också att den process man utvecklat för att skriva ut personer som uppenbart är äldre än 18 år har gjorts efter samråd med Migrationsverket och vid samtliga tillfällen har Migrationsverket accepterat utskrivningarna. Man vill också understryka att de rör sig om en erfaren personalgrupp som tillsammans med socialtjänsten gjort en enig och samlad bedömning och att det inte handlat om huruvida någon är 17, 19 eller 21 år utan personer som bedömts som betydligt äldre än 18 år.

– När Migrationsverket en gång registrerade de här personerna som barn gjordes det av en ensam tjänsteman vid ett intervjutillfälle, säger Majed Safaee, kommunikationsstrateg på Sollefteå kommun.

Formellt ska kommunen nu lämna in en begäran om överprövning till kammarrätten. Först om den beviljas kan det bli nya förhandlingar. Kommunen ska också undersöka om man måste begära inhibition av Förvaltningsrättens beslut. Om det beslutet träder i kraft skulle det nämligen innebära att de personer som avvisades i vintras och numera bor i Migrationsverkets anläggningar får flytta tillbaka till barn- och ungdomsboendena.

– Det är viktigt att påtala att detta rör sig om ett fåtal personer och att kommunen idag har över 100 ensamkommande barn. Vår fasta övertygelse är att våra boenden ska vara för barn och inte för vuxna, säger Maria Lindsbo.

Läs också: Sollefteå kommun gör egna åldersbedömningar.

Mer läsning

Annons