Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smärtkliniken i Sollefteå stängs – överläkaren får inte fortsätta trots att ersättare saknas

I 16 år har överläkare Mauritz Johansson byggt upp smärtmottagningen i Sollefteå sjukhus. Men nu har han gjort sin sista arbetsdag, trots att det inte finns någon ersättare. - Jag har erbjudit mig att fortsätta, men jag får inte, säger han.

Annons

Mauritz Johanson gick egentligen i pension för tre år sedan, vid 67 års ålder. Men han har fortsatt att jobba två dagar i veckan under framförallt vintertid.

- Min ersättare jobbar bara halvtid och för att det inte ska bli så långa väntertider för patienterna har jag gått in och jobbat, berättar han.

Ersättaren håller på att utbilda sig till smärtspecialist och är borta mycket på utbildningar. Då har Mauritz Johansson hjälpt till. Tanken var att han skulle jobba lite extra i sommar också. Men så blir det inte.

- Till att börja med så erbjöds jag en lägre lön. Först tänkte jag tacka nej. Men sedan tänkte jag om. Jag är pensionär och kan jobba ändå. Men nu har har jag fått besked, via e-post, att min anställning upphör den 27 maj, berättar han.

Någon förklaring till varför man inte vill fortsätta utnytta hans tjänster har inte kommit, trots att Johansson frågat.

Mauritz har för övrigt också pratat med en kollega i Väserås som kunde tänka sig komma och vikariera i Sollefteå om det skulle behövas

Konsekvensen av det här är att smärtmottagningen blir helt utan läkare i sex veckor. Under den tiden skrivs inga recept, inga remisser och förförallt utförs inga behandlingar.

Därefter får man tillbaka en läkare på halvtid. Men någon hjälp från Mauritz att korta väntetider blir det inte och på motagningen är man orolig över framtiden och undrar vad det finns för planer för verksamheten. Kortfattat har personalen på smärtmottagningen i Sollefteå fått höra att ledningen ser över smärtverksamhetens uppdrag.

Mauritz Johansson har erbjudit sig att forsätta jobba. Men det tackar Landsitnget nej till.

Men vad det innebär vet inte personalen i Sollefteå.

- Trots att vi är den enda aktiva smärtenheten i länet så är det ingen som pratat med oss, säger Mauritz Johansson.

Smärtmottagningen i Sollefteå hade tidigare stort stöd lokalt och har lämnats orörd när sjukhuset sparat. Nu sitter ledningen i Sundsvall och Mauritz Johansson upplever att de inte längre får samma förståelse och stöd.

Läs också: Idrottsstjärnan fick hjälp av smärtmottagningen

Nu går Johansson i pension på rikigt, och om han skulle vilja jobba så saknas inte möjligheter.

- Jag har erbjudanden från Köpenhamn i söder till Norrbotten i norr. Om jag vill jobba så finns det jobb, säger han.

Sjukhusdirektör Nina Fållbäck Svensson är medveten om att det är problem.

- Jag vet inga detaljer men jag vet att det jobbas på att gå ut med korrekt information om hur det här ska lösas, säger hon.

Varför kan inte Mauritz Johansson fortsätta arbeta?

- Som jag förstår det sa han först att han inte skulle fortsätta men ändrade sig sedan och någonstans måste man sätta punkt, säger Fållbäck Svensson.

Det innebär ju att mottagningen stängs i sex veckor.

- Ja, men vi jobbar på att gå ut med information om hur vi planerar för det.

Allehanda.se har också sökt verksamhetschef Birgitta Olofsson, som haft kontakt med Mauritz Johansson, för en kommentar. Dock utan att lyckas.

Läs också: Vem bryr sig om smärtan.

Mer läsning