Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolsatsningar i Sollefteå – ny högstadieskola utreds

Sollefteå kommun vill satsa mer på skolan. Nästa vecka tar kommunstyrelsen ställning till satsningar på 5 miljoner kronor nästa läsår. Det mesta går till Vallaskolan och dessutom ska en helt ny högstadieskola i centrum utredas.

Annons

Vallaskolan får inför nästa läsår 2 miljoner kronor för att öka vuxennärvaron på skolan.

– Vi ser hur elevkullarna har växt snabbt på senare tid och det är är en utveckling som verkar hålla i sig. Då måste vi agera för att möta en ökad efterfrågan. På kort tid har vi startat fyra nya förskolor och tagit nya skollokaler i bruk. Nu stärker vi kapaciteten inom högstadiet, säger John Åberg (S), ordförande i utskottet för unga och lärande.

John Åberg vill att Vallaskolan ska få mer pengar nästa läsår.

Hur pengarna ska användas, vilken typ av personal som ska anställas, får skolledningen själv avgöra. Pengarna ska räcka till fyra nyanställda.

En del av totalsumman går också till att påbörja arbetet med att öppna en helt ny högstadieskola i centrala Sollefteå höstterminen 2017.

– Var den kommer att hamna eller hur stor den blir vet vi inte ännu. Det beror lite på vilka lokaler vi kan använda. Men det bästa vore att ha två tre-parallelliga skolor, säger Åberg.

Vallaskolan är kommunens största skola och har i dag cirka 700 elever varav 500 högstadieeleer. Enligt alla prognoser fortsätter elevantalet att öka. Enligt de senaste siffrorna med ytterligare 50 elever fram till 2021.

Utredningsabetet påbörjas nu och i höst hoppas man ha ett förslag att ta ställning till.

I övrigt ska pengarna bland annat användas till en kunskapskartläggning inom skolan. Det med anledning av att kommunen tagit emot många nyanlända ungdomar på kort tid.

Dessutom ska det satsas på kostverksamheten. Tanken är att den ska få resurser för att fortsätta utvecklas och öka andelen elkologiska och närproducerade råvaror i köken.

Avslutningsvis ska man ocksa satsa på kompetensutveckling för att öka lärarbehörigheten.

– Det finns en handfull lärare som saknar enstaka poäng för att nå full behörighet. Vi vill hjäpa dem, säger John Åberg.

Läs också: Vallaelever i språktävling.

Utskottsordföranden gläds över satsningarna.

– Dagens situation där vi får chansen att att utveckla verksamhet är på många sätt bättre än alternativet. Samtidigt ställs vi inför nya utmaningar. I takt med att verksamheten växer ökar också behovet av kompetens och rekryteringsinsatser, säger Åberg,

På tisdag den 7 juni tar kommunstyrelsen ställning till förslagen. Pengarna till satsningarna tas från regeringens extra anslag till kommuner och landsting för asylmottagandet.

Läs också: Trångt i Sollefteås skolor.

Mer läsning

Annons