Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planer men inga pengar till utbildning av sjuksköterskor i Sollefteå

Annons

Det finns fortfarande planer på att starta en ny sjuksköterskeutbildning i Sollefteå. Men landstinget vill inte vara med och betala, uppger SVT nyheter Västernorrland.

I början av 2014 lade Mittuniversitetet ned sin sjuksköterskeutbildning i Sollefteå. Redan året innan hade universitetet meddelat att distansutbildningen var dyr och att man istället ville satsa på campus i Sundsvall.

Läs också: Sjuksköterskeutbildning läggs ner

Sedan utbildningsplatserna drogs in har svårigheterna att rekrytera sjuksköterskor ökat.

Läs också: Sköterskebrist svår att komma ur

Sollefteå sjukhus

Sollefteå kommun har hela tiden hoppats på en ny utbildning och nämnt alternativ som att samarbeta med andra högskolor och universitet samt möjligheten att istället ha en uppdragsutbildning.

Till en uppdragsutbildning väjer uppdragsgivarna, om landstinget till exempel köper 15 platser och Sollefteå kommun tre kan de välja studenter som är intresserade av att arbeta på hemmaplan.

Läs också: Sollefteå kan få en ny sjuksköterskeutbildning

Nyligen svarade också Mittuniversitetet på en propå från Sollefteå kommun om behovet av att sjuksköterskor börjar utbildas på orten igen. Men landstinget Västernorrland vill inte vara med och betala, skriver SVT nyheter Västernorrland.

Läs också: Extrapengar till sjuksköterskeutbildning

Till skillnad från landstinget är Sollefteå kommun beredd att betala för att få tillbaka utbildningen till orten.

– Vi ser att behovet är så stort och att det här är en så viktig fråga för oss, så vi är beredda att diskutera även en sådan lösning om det inte finns andra, säger Sollefteås kommunalråd Elisabet Lassen till SVT Nyheter Västernorrland.

■ ■ För mer nyheter om Sollefteå, klicka här – och följ Allehanda.se Sollefteå på Facebook.

Mer läsning

Annons