Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny mötesplats ska öka integrationen i Sollefteå: "Det behövs verkligen"

Lära sig svenska, träffa varandra över kulturgränser och få svar på frågor om samhället. På måndagen öppnade "Mötesplats Sollefteå" portarna på Storgatan, med en förhoppning om att nyanlända ska integreras bättre och snabbare.

Annons

Lokalen på Storgatan 65 är nyinredd. Stora bord med stolar står utplacerade med små blomvaser på. I ena hörnet finns en soffhörna med en kaffemaskin alldeles intill. Hyllor är fyllda med böcker och broschyrer om Sverige, och längst bort ett lekrum med dockor och ett pingisbord. En av de första besökarna är Issa Kone och Kouassi Assoua Epse Kone. De är positiva till initiativet.

– Det här är ett bra ställe. Man kan lära sig om andra kulturer och träffa människor från andra länder. Och lära sig om svenska samhället, säger Issa Kone.

Issa Kone och Kouassi Assoua Epse Kone. Kouassi Assoua Epse Kone kom till Sverige för sex månader sedan. Hon tror att hon kommer besöka mötesplatsen fler gånger.

Förutom paret Kone är lokalen nästan helt tom på rörelse och människor. Men snart blir det annorlunda, tror Heico Basten, projektledare för "Mötesplats Sollefteå".

– Nu är det lugnt men om några veckor är det nog mer folk här, säger han.

Till

"Mötesplats Sollefteå" är en del av kommunens arbete i flyktingmottagandet. Det ska vara en plats för såväl nyanlända som svenskfödda sollefteåbor att träffas på, där svenskan kan övas och nyanlända kan få svar på frågor om hur det svenska samhället fungerar. Liknande idéer har blivit verklighet i både Örnsköldsvik och Härnösand, och där har mottagandet varit mycket positivt.

– Det har varit på gång länge här. Det behövs verkligen, säger Heico Basten.

På måndagen öppnades mötesplatsen på Storgatan i Sollefteå och nu ska Heico Basten och hans kollegor sprida informationen om var de håller till och vad de kan erbjuda.

– Nu ska vi marknadsföra via bland annat biblioteket och asylboenden och berätta att vi finns och har öppnat, säger han.

Heico Basten, projektledare, har många idéer till vad man ska kunna erbjuda på mötesplatsen framöver. Några av dem är språkundervisning, samhällsorientering, läxhjälp och musikverksamhet.

Förutom att öva på svenskan och lära känna varandra över kulturgränser vill man också att mötesplatsen ska vara ett ställe dit nyanlända kan komma för att få svar på sina frågor. Framöver ska Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan ha personal på plats som kan svara på eventuella frågor. Även andra föreningar och organisationer är välkomna till mötesplatsen för att berätta om sina verksamheter och träffa nya och gamla sollefteåbor.

– Vi vill underlätta för nyanlända att få svar på sina frågor. Det är bättre att samla kompetensen på ett ställe, säger Majed Safaee, kommunikationsstrateg på Sollefteå kommun.

På

Projektet kommer att löpa fram till årsskiftet och förhoppningsvis, om allt går bra, fortsätta även nästa år. Det övergripande målet är att skynda på integrationen och de nya sollefteåbornas språkinlärning.

– Förhoppningen är att det här ska förenkla språkinlärningen och att nyanlända snabbare ska komma i kontakt med svenskar, säger Majed Safaee.

Men han tror inte att detta räcker i integrationsarbetet.

– Det här kommer inte lösa integrationen i stort, men det kan vara en bit på vägen, säger Majed Safaee.

Heico Basten hoppas att mötesplatsen ska bli en integrerad och självklar del för hela Sollefteå och samtliga invånare i området.

– Jag hoppas det blir ett viktigt ställe för hela samhället, där alla är inblandade, säger han.

FAKTA: "Mötesplats Sollefteå" är öppen för alla, varje vardag mellan 10 och 16. Kommunen står som huvudman för projektet. Det kommer att kosta omkring 2 miljoner kronor och pengarna kommer från de 46 miljoner kronor som kommunen blivit tilldelade av regeringen för sitt flyktingmottagande.

Läs också: Danslektioner en ingång till språket - och välkommet avbrott i väntan på besked.

Läs också: Integrationssatsning i Örnsköldsvik - nyanlända får lära sig cykla.

Mer läsning

Annons