Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot uppsägningen av smärtläkaren – "Det är obegripligt och kan bli ödesdigert"

Det är obegripligt att landstinget säger upp smärtläkaren Mauritz Johansson. Det tycker mellersta Norrlands företagsläkarförening som befarar att landstinget Västernorrlands beslut kan bli ödesdigert.

Annons

Föreningen har via media fått reda på att överläkare Mautitz Johansson på smärtkliniken i Sollefteå inte får fortsätta sitt arbete.

Mauritz Johansson får inte fortsätta på smärtkliniken i Sollefteå.

"Vi vill uttrycka vår bestörtning och framföra vår bestämda protest. Vår erfarenhet som företagsläkare, efter att i många år arbetat med patienter med svåra kroniska smärtor med komplex och svårbedömd bakgrund, är att den veksamhet som Mauritz Johansson stått för i många fall varit helt avgörande för både diagnosik, efektiv behandling samt återgång i arbete", skriver föreningen genom Karin Nord, företagsläkare på Ådalshälsan i en skrivelse till hälso- och sjukvårdsdirektör Nina Fållbäck Svensson.

Företagsläkarföreningen påpekar att remisser från företagshälsovården till smärtkliniken i Sollefteå har i stort sett uteslutande rört de mest komplexa patientfallen.

"Vi vill påminna om att Mauritz Johanssons kunnande har ett gott rykte långt utanför Västernorrlands län. Till och med en så pass stor enhet som smärtenheten på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, liksom även större landsting söderut, brukar ha kunnat remitera patienter till honom och hans enhet".

Karin Nord och Företagsläkarföreningen vill veta vilka skäl landstinget har för sitt beslut och de vill att beslutet omprövas.

" När den här patientgruppen efter många gånger oacceptabelt långa väntetider bedöms av neurologer eller ortopedspecialister och dessa inte kan åtgärda orsaken till patienternas smärta så återstår endast kvalificerad behandling hos smärtspecialist. Vi har svårt att tro att primärvårdens redan överbelastade läkare ska ha rimlig möjlighet att på ett effektivt sätt ta hand om denna vårdkrävande patientgrupp".

Någon alternativ smärtkompetens på Johanssons nivå saknas i länet och företagsläkarföreningen hoppas att det inte är 70-årige överläkarens ålder som varit avgörande.

"Många andra läkarkollegor, både i Västernorrland och även i övriga Sverige arbetar långt utöver 67 års ålder".

Läs också: Vem bryr sig om smärtan?

Läs också: Smärtpatienter förtvivlade.

Mer läsning

Annons